Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антителата при ваксинираните се запазват до 6 месеца

Имунолози от Медицинския университет в Пловдив проучват имунните отговори на организма при преболедували коронавирус и след ваксиниране

Проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив
Снимка: fakti.bg

Имунолози от Медицинския университет в Пловдив проучват продължителността на имунния отговор на преболедувалите коронавируса и т. нар. имунна памет

Едновременно те изследват и продължителността на имунния отговор след ваксиниране. Учените се интересуват също колко дълго се задържат антителата, които неутрализират вируса, какъв е клетъчният имунитет, добит посредством специфични клетки в кръвта на имунизираните.

Същевременно, здравните власти предупреждават, че страната ни е на прага на четвърта COVID вълна. Според експерти пикът й се очертава през септември. Статистиката сочи, че най-засегнати от Делта варианта са хората на възраст между 20 и 30 години.

Какъв е отговорът на учените за мутациите на вируса и податливостта му към ваксините?

До шестия месец при голяма част от имунизираните имунният отговор е надежден по отношение на нивото на антителата, които неутрализират вируса, както и на клетъчния имунитет, който се доказва със специфични клетки в кръвта на имунизираните. Към четвъртия - петия месец след поставянето на ваксина нивото на антителата постепенно започва да пада, обясни проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив. 

Ефектът от ваксинационния процес може да бъде доказан с имунологичните промени в организма. Вече има и тестове, с които може да се отчете продължителността на имунния отговор. 

Това е мащабна програма, в която се очаква да се включат всички големи имунологични лаборатории под егидата на Българската асоциация по клинична имунология и Експертния съвет по клинична имунология, заедно с Дружеството по имунология към Съюза на учените. 

В момента имунолозите работят активно по създаването на такива програми за изследване на постваксиналния имунитет

По темата Антоанета Петричанска разговаря с ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева.

Интервюто е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00