Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се стичат към Бачковския манастир за Голяма Богородица

На Голяма Богородица Бачковският манастир, който носи името „Успение на Пресвета Богородица“, посреща миряните за празника с помощници, които доброволно се включват в посрещането и осигуряването на противоепидемичните мерки. Те ще следят за дезинфекция и маски при влизане в храма, както и да няма струпване на хора. 

Тук традицията е да се събират хиляди богомолци, които палят свещ пред Чудотворната икона на Божията майка и се молят за здраве. 

Тържествената литургия започва в 9 часа. 

Тази година миряните, които посетят манастира, ще могат да разгледат и трите напълно обновени параклиса - на Св. Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат и на Светите Апостоли.Те са укрепени, благоустроени, с нови иконостаси и икони. 70 години са били затворени за посещение, но до тях от манастира вече се стига по поклоническа пътека. 

Готов е и новият паркинг, който се раполага на 10 декара непосредствено пред портите манастира. Така паркоместата се увеличиха тройно и за желаещите да се изкачат с автомобилите си до манастира мястото е достатъчно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват жътвената кампания

Жътвена кампания 2024 ще бъде открита от служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап. Проявата е част от европейската инициатива "Хляб на мира", в която страната ни участва. Т радиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната...

обновено на 11.06.24 в 07:05

Съветниците гледат отчетите на лечебните заведения

Общинският съвет на Пловдив ще гласува отчетите на 14-те общински лечебни заведения в Пловдив за миналата година. 11 от тях отчитат общо над 3 милиона лева печалба. Загубите са на стойност 106 хиляди лева, като те са реализирани в три лечебни заведения - МБАЛ „Свети Мина“, Медицински център-6 в район „Централен“ и Центъра за кожно-венерически..

обновено на 11.06.24 в 07:05

"Величие" не успя в Пазарджик

При 100 процента обработени протоколи, в област Пазарджик коалицията ГЕРБ-СДС запази първото си място, като в последните часове увеличи резултата си до над 29 процента. На второ място е ДПС с рекордните за региона 20.36 процента. Коалицията ПП-ДБ се срина до 8,88 процента , което и отреди четвъртото място.  Според окончателните резултати партия..

обновено на 11.06.24 в 07:04

Откриват зала за интерактивно обучение

Зала за интерактивно обучение в корпуса на Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще открие министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.  Залата с интерактивни презентационни системи за обучение по Информационни и комуникационни технологии е създадена по Националната програма „Повишаване..

публикувано на 11.06.24 в 07:04

Без светофари до Централна гара за няколко часа

С повишено внимание да се движат шофьори и пешеходци в района на  Централна гара, тъй като след 09:00 часа се предвижда светофарната уредба на бул. „Христо Ботев“ и кръговото кръстовище да бъде изключена. За това предупреждават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Изключването е във връзка със строително-монтажните..

публикувано на 11.06.24 в 06:45