Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови къщи с дарена общинска земя за пострадалите в Кръстава

| обновено на 16.08.21 в 13:56
Снимка: БНТ

Няколко предложения за помощ на пострадалите от пожара жители на с. Кръстава представи кметът на Велинград Костадин Коев на днешното заседание на Кризисния щаб. Тяхната  цел е максимално бързо да се помогне на 30-те души от селото, останали без дом в петъчния пожар.

Освен откритата банкова  сметка за набиране на парични дарения е извършена проверка на собствеността на имотите, върху които са били унищожените от огъня жилища. Тъй като тя е изцяло общинска, това позволява с решение на ОбС-Велинград, земята да бъде дарена на хората за изграждането на нови жилища. В най-скоро време за това ще бъде свикана извънредна сесия, съобщи кметът.

Със съдействието на местните горски стопанства и централата им в Смолян, ще бъде дарен дървен материал за строежите.  От EVN още днес на място ще огледат терена , за да проектират и инсталират електрическата мрежа.

По Закона за социалното подпомагане на засегнатите семейства ще бъдат отпуснати суми до 375 лв за належащи нужди, а институциите се ангажират максимално бързо с издаването на нови лични документи и ТЕЛК-решения за тези, които са ги загубили в пожара.

С помощта на противопожарната служба във Велинград ще бъдат изградени водни резервоари в трите най-големи села на общината, вкл. и в Кръстава. От Областната управа в Пазарджик ще се настоява за осигуряването на техника за бърза реакция в подобни ситуации.

В момента в Младежкия дом в Кръстава е изграден пункт за събиране на  хранителни продукти за засегнатите домакинства, припомня кметът Костадин Коев.  По думите му, представителите на държавните институции в Кризисния щаб са подкрепили тези негови предложения. 

Още по темата вижте тук:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 07:53

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 07:53

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на автентичните традиции,..

обновено на 18.05.24 в 07:53

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06