Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище "София" се влива с 60 млн. лв. капитал в летище Пловдив

| обновено на 19.08.21 в 16:03

Министърът на транспорта Георги Тодоров е предложил вливане на търговското дружество летище "София" ЕАД в летище "Пловдив" ЕАД. Това заяви той по време на изслушването му в Парламента във връзка с концесията на Летище София днес.

"Съгласно Закона за публичните предприятия аз предприех искане до Агенцията за публични предприятия и контрол искане за разрешение за вливане на Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД. Вливането предполага като последица всички активи да преминат към Летище Пловдив ЕАД в едно с всичките наличности по сметки", обяви Тодоров.

Търговското дружество Летище София ЕАД към момента е 100% държавна собственост. То обаче загуби своята функционалност и вече не е е летищен оператор, но има определени средства и активи. Сред най-ценните са почивната станция "Космос" и Летище Балчик.

Министърът на транспорта обясни, че чрез вливането на дружеството Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД ще се възпрепятства възможността от разпродаване на средства, които са налични към момента в Летище София ЕАД. 

Той отбеляза, че по никакъв начин развитието на Летище Пловдив ЕАД, не е свързано със закупуване на активи и каквито и да било други сделки "с някакво друго имагинерно частно дружество".

"На годишна база недостигът на финансиране на Летище Пловдив ЕАД тежи с около 1,5 млн. лв. на държавния бюджет. Чрез вливане на Летище София ЕАД в Летище София ЕАД, което съм предложил ще се осигурят средства за развитието на Летище Пловдив ЕАД като летищен оператор", мотивира предложението си Георги Тодоров. По думите му по този начин ще се осигурят средства за закупуване на активи за оперативната дейност на Летище Пловдив ЕАД. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължават протестите в село Труд за редовен транспорт

Въпреки взетото решение да се увеличат курсовете на маршрутка № 5 в село Труд протестите ще продължат. Това съобщават от Сдружението "Бъдеще за село Труд", които организираха протест в неделя и затвориха закратко пътя Пловдив - Карлово в района на селището. Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив Протестиращите..

публикувано на 02.10.24 в 06:10

Възстановиха движението по пътя Пловдив - Карлово край Песнопой

Възстановено е движението по второкласния път Пловдив - Карлово, край с. Песнопой, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".  Водач загина при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, край Песнопой Трафикът в района, където снощи стана тежка катастрофа, при която загина 74-годишен водач, бе спрян в продължение на 6 часа.  За движещите се имаше..

публикувано на 02.10.24 в 05:56

МУ - Пловдив с филиал Пазарджик открива новата учебна година

Тържествено се открива новата академична година в Медицинския университет - Пловдив, филиал в Пазарджик.  В него от 2021-ва година се провежда изнесено обучение на студенти в редовна форма по специалността „Медицински сестри“.  От тази година там започва обучение по професионално направление „Здравни грижи“ в две специалности - „Акушерка“ и..

публикувано на 02.10.24 в 05:49

Български огнеборци помагат в борбата с пожарите в Гърция

Модулът ни за наземно гасене на горски пожари с автомобили ще се включи с 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия в южната ни съседка.  Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС, който Гърция задейства, съобщават от МВР.  В състава на модула са огнеборци от София, Велико Търново, Габрово, Пловдив и..

публикувано на 02.10.24 в 05:41

Водач загина при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, край Песнопой

Тежка катастрофа в района на село Песнопой блокира движението по пътя Пловдив - Карлово, съобщиха от полицията.  Според предварителните данни около 19.20 ч. се ударили два автомобила - "Ситроен" и "Сузуки".  След сблъсъка втората кола изхвръкнала извън пътя, а от пристигналите екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната е констатирана смъртта..

публикувано на 01.10.24 в 21:37