Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дива луна" - разкази за богатството на живота


В програма "Точно днес" ви  представяме „Дива луна“ – новият сборник с разкази от Виктор Меламед и с великолепни илюстрации на проф. Греди Асса. Книгата включва 25 разказа с истории за многоцветната палитра на човешките взаимоотношения.
"Не случайно в посвещението на книгата съм написал, че нищо в тези разкази не е истина, но би могло да бъде. Защото наистина има много нереални неща в тези разкази, но всеки един от тях почива на събитие или случки, които по някакъв начин  са ме докоснали, до мен са стигнали  и  аз съм ги разказал, така, както съм ги усетил нещата", споделя авторът.

Той споделя, че от десетина години не е спирал да пише. 

"Осмелих  се да публикувам първите разкази в книгата "Сънища", когато от много мои приятели и съмишленици  разбрах, че тези истории са интересни и не бива  да стоят заключени в моя компютър или в страници, които четата много малко хора. И от тогава пиша, казва Меламед.

Един от разказите "Съпрузи" обхваща времето в началото на пандемията. Ражда се спонтанно,  защото  всичко ,което се случва по време на пандемията  го разтърсва много дълбоко и той  усеща, че неможе да бъде безразличен към това, което се става в България и целия свят.

Писателят споделя, че музиката е едно от нещата, които го вдъхновяват. Много често, чувайки хубава мелодия сяда на компютъра и започва да пише.

За илюстрациите на проф. Греди Асса споделя, че те допълват  съдържанието на  разказите и двамата имат много хубаво партньорство.

"Дива луна" е сборник от разкази за богатството на живота. Фино и все пак категорично напомняне, че има „безброй начини да разкажеш една история“.

"За мен главното е историята, аз искам да разкажа историята. Оставям на читателя да я довърши, да си я продължи, да си доукраси, да си намери лошия образ, да довърши разказа, който ти си направил, допълва Меламед.

Цялото интервю с автора може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Предстои "Музикално пътешествие" 2

С камерният концерт "Музикално пътешествие" 2, Сдружение "Изкуство във времето" приключва своя четвърти творчески сезон. Образователният концерт се осъществява с помощта на Община Пловдив и със съдействието на СУ "Христо Г. Данов", в чийто салон за изкуство ще се проведе, на 5 юни (сряда).  "Ще посетим много държави, за да се срещнем със..

обновено на 04.06.24 в 14:21

Свилена Тенева с изложба, вдъхновена от стиймпънка

Галерия „Възраждане“ представя първата по рода си в салона изложба, вдъхновена от стиймпънк културата – „Бъдеще в минало време“. Автор е младата художничка Свилена Тенева, за която тази изложба е дебютна за Пловдив. Свилена Тенева е родена през 1987 г. в град Стара Загора. Завършва Национална Художествена гимназия за изящни изкуства „Цанко..

публикувано на 04.06.24 в 11:54

Соня Йончева сe завръща в Пловдив с операта „Тоска“

Соня Йончева сe завръща в родния Пловдив за концертна гала с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини в Античния театър.  На сцената ще и акомпанират оркестърът и хорът на Пловдивската опера, а съпругът на оперната дива Доминго Хиндоян застава на диригентския пулт. „ В Античния театър – това  толкова магично място ще почетем в един и същи ден..

обновено на 04.06.24 в 07:16

Започва фестивалът "Made at the Academy" на АМТИИ

Пет впечатляващи арт събития представя в рамките на четвъртото си издание фестивалът Made at the Academy  на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Началото е на Римския стадион с откриване на изложбата „Академия 6.0 – 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.06.24 в 07:15

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25