Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари протестират срещу поправки в полза на ВЕЦ-ове

Емануела Караманова: Потърпевши от облекчения режим за строителство на ВЕЦ-ове няма да сме само в Брестовица

| обновено на 24.08.21 в 07:27
МВЕЦ-Кадиево

Природозащитници и рибoлoвци oт цялaтa cтрaнa излизат на граждански протести заради предстоящи поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностни води. Те са изготвени от cлужeбния миниcтър нa oкoлнaтa cрeдa Aceн Личeв и са прeдcтaвeни зa oбщecтвeнo oбcъждaнe нa caйтa нa миниcтeрcтвoтo. 

Рибарите определят готвените изменения като лобистки и смятат, че ако бъдат приети, те ще улеснят процедурите за разкриване на водно електрически централи в страната. 

В Пловдивска област протест ще има пред стената на ВЕЦ-Кадиево от 18 часа. Той е подкрепен от Сдружение „Живот за Брестовица“.

"Ще искаме да има затягане на режима, а не облекчаване! Водата ни е пълна с манган. Ако се стигне до облекчен режим за построяване на ВДЕЦ-ове, възможно е да се окаже, че потърпевши няма да сме само ние." Това заяви пред Радио Пловдив Емануела Караманова от Сдружение „Живот за Брестовица“.

Практически промените създават доста облекчен режим за създаване на такива мощности, смята Емануела Караманова. Тя посочи, че все още не е решен въпросът със съществуващото в Кадиево съоръжение. 

"Нещо тук не е логично. Някой не си е свършил работата", категорична е Караманова. 

Тя каза, че многократно са правили опити да се свържат с екоминистерството. Послдното изпратено дотам писмо е от юни месец тази година, но е без отговор. Има отговор на друго писмо, който обаче практически не казва нищо.  

"Не виждам какво да направим и как да накараме тези хора да се срещнат с нас", чуди се жителката на Брестовица.  

Ако резултат от днешния протест няма, ще се наложи протестът да се премести в София и там да присъстваме и ние, каза Емануела Караманова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28