Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба за храм "Св.Св. Кирил и Методий"

| обновено на 03.09.21 в 12:17
7
Благотворителна изложба, Галерия U. P A R K
Снимка: Юли Шумарев

25 творци подреждат благотворителна изложба в полза на първата следосвобожденска черква в Пловдив "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията се открива в Галерия U.P A R K по идея на художника Юли Шумарев след репортаж на Радио Пловдив от месец май тази година, в който разказахме за нуждата от средства за довършване на реставрацията на стенописите ѝ и ремонт на покрива.

На призива откликват Aлександър  Димитров, Ангел Гешев, Атанас Хранов, Валери Ценов, Ваня Бурова, Венета Маринова, Веско Велев, Вихра Григорова, Гроздан Илков-Графа, Даниела Русева, Емил Атанасов, Жорж Сопаджиев, Иван Шишков, Илиана Манукова, Илия Йончев, Кольо Карамфилов, Лили Кючукова, Мия Божилова, Моника Роменска, Никола Певичаров, Николай Няголов, Румен Нечев, Станимир Видев. Картини подрежда и Юли Шумарев, който споделя благодарността си към всички, подкрепили инициативата с една или повече картини:

"Получи се една много хубава изложба. Макар че работите бяха различни. Малко трудно беше да ги аранжираме една до друга, защото всички са много силни. В това помогнаха Станимир Видев и Гроздан Илков-Графа. Вярвам, че ще успеем да стигнем до всички. Ако заради ковид-ситуацията се затворят галериите, имаме готовност изложбата да е в интернет“.

Черквата има 140 годишна история. За строителството ѝ в копривещнската махала в Пловдив се създава комитет, като идеята е храмът да бъде посветен на равноапостолите Кирил и Методий  и на Освобождението. Сградата е дело на архитектите Йосиф Шнитер и Александър Безенжен, а иконите от цярския ред са изографисани от Георги Данчов-Зографина. В черквата рисува и брат му Никола Данчов.

Изложбата ще остане в галерията една седмица, а 100 % от средствата от продажба на картините ще бъдат дарени на църковното настоятелство - "за доброто на един пловдивски храм и за светлата памет на покойния храмов свещеник отец Васил Цветков", обобщава Юли Шумарев.

 Репортаж по темата с още подробности може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Литературно четене в памет на проф. Светлозар Игов

Възпоменателно литературно четене събира днес поети и белетристи в 6-та аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" . То се провежда година след кончината на проф. Светлозар Игов – литературовед, писател, критик, преводач. Литературният академичен час ще открие проф. Жоржета Чолакова, а сред участниците са Антон Баев,..

публикувано на 30.09.24 в 06:47

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07