Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът в Раковски: Време да излекуваме комплексите за обреченост

| обновено на 06.09.21 в 20:27
4
Снимка: Румен Куртев

Време е да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост,  каза президентът Румен Радев при днешното си посещение си в Раковски. По думите му голямата цел е единението на българите за по-добър живот, а политиците трябва да дадат пример за това, тъй като сме престанали да мечтаем и да имаме високи национални амбиции. 

Държавният глава отбеляза, че предстоят трудни времена, а относно сегашната ситуация заяви, че трябва народните представители да актуализират бюджета. Той припомни, че тази седмица ще покани ЦИК, за да има сигурност, че провеждането на избори 2 в 1 няма да бъде компрометирано. Радев каза още, че изнервената обстановката в парламента срива всякакви усилия за някакво рационално решение

В Раковски Радев отказа да коментира думите на бившия премиер Бойко Борисов, който го критикува, че потопява нацията в омраза и хаос. По тази тема той каза само: Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор. По-късно, при посещение в Пловдив, Борисов коментира и това него изказване. 

Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват, да не бъде предадена тяхната надежда. Радев каза, че не той е човекът, които ще ги предаде.  

В момента очакваме парламентът да свърши своята работа, тогава ще коменитрам служебното правителство. Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите на служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев, но ако искат да са полезни за обществото, те не трябва да създават поредния полически проект. Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монолозирира нажедите на българите. Никоя партия не може да се справи сама, каза Радев и за пореден път призова за диалог между партиите. 

Президентът Румен Радев продължи срещите си в област Пловдив. Той посети село Белозем, където се срещна с протестиращите земелски стопани. Те са недоволни от забавените плащания за загубената им рколта от градушките. Много е важно да получите средствата за обезщетението от Министерството на земеделието до нова година,  каза президентът Румен Радев на среща със земеделските производители.  Той се обърна обърна към земеделците да призоват народните представители от областта, които да приемат спешно актуализацията на бюджета още тази седмица в парламента.

Заместник- министър Явор Гечев присътва на срещата и поясни, че в Министерството на земеделието разполагат само с 2 млн. лева за преки плащания към поразени площи от градушката. От земеделското ведомство очакват актуализацията на бюджета, защото там са заложени  нови 15 млн.лв за ощетените производители от градушката в страната. 
Земеделците казаха, че са готови до 10 дни да подадат документи и да съдействат на държавните служби за разпределяне на средствата. Те протестираха вчера на пътя Пловдив-Карлово със заявка да получат необходимите суми за възтановяване на работата им в земеделските площи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09