Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ - Пловдив събра над 25 600 лв. от санкции

През месец август експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив са извършили 125 проверки на 105 обекта. 

Извънредните проверки по постъпили жалби и сигнали са 48. Съставени са 8 акта и са дадени 46 предписания за отстраняването им.

Най-много нарушения са констатирани при Закона за водите. На четирима оператори са съставени актове, свързани със заустване отпадъчни води с показатели, които превишават индивидуалните емисионни ограничения, а на един – за ползване на воден обект без основание. 

На фабрика за производство на обувки в с. Ведраре е съставен акт за установяване на административно нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. 

По Закона за управление на отпадъцитеса проверени четирите регионални депа за битови отпадъци на територията на област Пловдив, чиито оператори с издадени комплексни разрешителни са общините Асеновград, Карлово и Пловдив. Издадени са два акта.

Извършена е проверка на територията на община Пловдив за нерегламентирани замърсявания, включително и в речните корита и прилежащите територии, при която са констатирани нерегламентирани замърсявания на няколко места и на кмета на общината е дадено предписание за почистване.

Извършен е и последващ контрол по изпълнение на предписание за почистване на нерегламентирани замърсявания в община Първомай и в с. Триводици, общ. Стамболийски. 

На кмета на община Кричим пък е издадено наказателно постановление с наложена глоба от 3 000 лева за това, че не е организирал почистването на нерегламентирано замърсяване с отпадъци. 

Общо събраните суми от РИОСВ-Пловдив по наложени  глоби и санкции през месеца са на стойност 25 616 лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17-годишно момиче е в УМБАЛ "Св. Георги" след ПТП-то при с. Върхари

17-годишно момиче е настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, след като пострада при тежка катастрофа по главния път от Кърджали към ГКПП Маказа, в района на село Върхари.  На този етап няма повече информация за състоянието й.  Общо четирима са приети за лечение в болници. Трима от тях са настанени в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 12.05.24 в 16:49

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

публикувано на 12.05.24 в 15:08

Община Пазарджик няма разрешително за почистване на Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.  В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 12:42

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28