Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомка на Бенковски пoкaзва България в платна с шевици

Изложбата "Род" е в Къщата на художниците в Стария град

28 платна с шевици, изрисувани за всяка от 28-те области на България и повечето съчетани с емблематично място от тях. Това представлява изложбата „Род“ на Радина Росенова, която днес се открива в Къщата на художниците „Верен Стамболян“, като част от събитията в Празниците на Стария град. 

Пловдив е представн с Етнографския музей, а елементи от шевица могат да се открият в неговото изображение. Родният на Радина Росенова Разград присъства без емблематична забележителност, но с две шевици, специфични за местните хора, наричани още кАпанци. В тях, казва авторката, се съдържат най-много старобългарски символил. А Пазарджик, където завършва училище за изкуства, е избрала да вплете в местната шевица Часовниковата кула.

Родовата история на Радина Росенова я свързва с Георги Бенковски по линия на нейната баба Велика Копривщенова. Това е и една от причините идеята  да съедини като нишки на шевица корените ѝ с настоящето не я напуска в 12-те години, когато е учила и живяла извън страната ни.

"Според мен, родолюбието не се възпитава. Във всеки един нас то е закодирано в кръвта ни. Много се гордея, че съм потомка на Бенковски. Тази буйна кръв определено има влияние върху изкуството ми и върху мен като човек. А за шевицата вярвам, че това е вселенският ни код – изцяло посветена на позитивни послания. В моя случай аз се опитвам да изградя един мост между млади и стари. Да търсим тази заедност, от която много се нуждаем  – мисля, че можем да използваме кодовете на нашите деди" - убедена е авторката на проекта.

Тази вечер три поколения от нейния род – баба ѝ, майка ѝ Бояна Илиева и тя самата – ще открият изложбата „Род“.  Тя ще остане тук до 30 септември, а идеята е след това да продължи да пътешества, обикаляйки и българските общности извън граница.  

Още може да чуете в репортажа в звуковия файл. А видео репортажът гледайте в youtube канала ни и тук:



 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58