Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските училища и детски градини готови за първия учебен ден

| обновено на 14.09.21 в 13:06

Всички общински детски градини и училища в Пловдив са готови да посрещнат първия учебен ден, съобщиха от общинската администрация. 

Класните стаи в 18 общински училища бяха освежени, изграждат или се обновяват 10 детски градини

Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента са записани 10 940 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2700.

Пълна готовност за първия учебен ден имат и всички 52 общински училища. Сред тях са 4 начални, 21 основни, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии. Над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.

До момента  са записани над 3100 първокласници.

В 18 общински училища през летния период бяха извършени  козметични ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът.

В няколко учебни заведения са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. 

Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив“, СУ „Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов“ с 210 000 лв. В СУ Софроний Врачански“ се изгражда STEM център със средства от бюджета на училището.

Приключи ремонтът и в двете сгради на СУ „Любен Каравелов“ по проект „Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма„Региони в растеж”. С приключването на втория етап от проекта училището разполага с  мултифункционална зала и басейн.

Продължават дейностите по изпълнение националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.  Припомняме, че Община Пловдив получи финансиране от 14  817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по нея. 

На 13.09.2021 г. бе открита нова сграда на ДГ „Перуника“, изградена по проект „Образователна инфраструктура – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“.

По отношение на детските градини, с оглед разкриването на допълнителни места за обхващане на децата в предучилищна подготовка,  в  Пловдив предстои изграждането или са в процес на строителство следните обекти:

Район „Централен“:

- нова сграда на ДГ „Каменица“ – 6 групи (изпълнява се по програма „Региони в растеж“);

- ДГ „Чучулига“ – нови 2 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища);

- ДГ „Буратино“ – нови 3 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - предстои да бъде избран изпълнител;

Район „Източен“:

- нова сграда с 8 групи на ул. „Богомил“ (изпълнява се по програма „Региони в растеж“), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

Район „Южен“:

- нова сграда с 4 групи до ОУ „Стоян Михайловски“ (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - в момента тече процедура по избор на изпълнител;

- нова сграда с 8 групи на бул. „Ал. Стамболийски“ (финансирана от капиталовата програма на Община Пловдив), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

- нов корпус с 4 групи към ДГ „Зорница“ (изпълнява се по програма „Региони в растеж“) – сключен е договор с изпълнител.

Район „Тракия“:

- нова сграда с 8 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - предстои да бъде избран изпълнител.

Реконструкция ще започне и в ДГ „Майчина грижа“ с цел разширяване. Предстои изграждането и на чисто нова детска градина в квартал „Съдийски“

Всички тези проекти ще осигурят нови места за прием на деца в детски градини. Така се ще се даде възможност на всички  желаещи родители  да запишат децата си и да започне поетапно закриване на детските градини, които в момента се намират  в пригодени блокови пространства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Втори път удължават проекта "Грижа в дома" в Асеновград

С още три месеца се удължава срокът на проекта „Грижа в дома в община Асеновград“, след като кметът Христо Грудев сключи ново допълнително споразумение към административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на Програма “Развитие на човешките ресурси“. С отпуснатите близо 405 000 лева проектът ще..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

ОбС на Пазарджик награди изявени общественици за празника на града

Общинският съвет в Пазарджик проведе днес тържествена сесия, посветена на 21 май – Празника на града и Ден на на светите равноапостоли Константин и Елена. В дневния ред на заседанието бяха включени само две точки – приветствия по случай 21 май – Празник на Пазарджик и  удостояване със звание „Почетен гражданин на град Пазарджик и Общината”..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Отложиха за юни затварянето на възлово кръстовище в "Южен"

Предвиденото за днес затваряне на кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ в район „Южен“ се отлага. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е, че от фирмата изпълнител на тази част от проекта на ВиК за Южния обходен колектор тази сутрин не бяха поставили необходимите пътни знаци и..

обновено на 20.05.24 в 14:45

Пловдив и Лайпциг активизират икономическите си отношения

Задълбочаване на икономическите отношения между Пловдив и Лайпциг обсъди кметът Костадин Димитров със саксонската принцеса Теофана фон Саксен и почетния консул на България в провинция Саксония Хайко Шмидт. „Пловдив е сред най-добре развитите индустриални дестинации в Югоизточна Европа. Тракия икономическа зона е един от ярките примери с над 200..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

За пловдивските зрелостници втората матура била по- лесна от тази по БЕЛ

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явявиха на втората матура. Те писаха по вариант 1 на задължителната матура.  Най-много зрелостници избраха да проверят знанията си по английски език, следвани от философия, биология и предприемачество и география. Най-малко бяха желаещите за ДЗИ по информационни технологии, информатика, химия и..

публикувано на 20.05.24 в 13:18