Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Манева в огледалото на „Тя, Цветана Манева“


Книгата „Тя, Цветана Манева“ на Яна Борисова и Георги Тошев ще бъде представена тази вечер в рамките на Сцена на кръстопът. Георги Тошев признава, че е писал тази книга години.

„Книгата „Тя, Цветана Манева“ ми отне повече 5-6 години, защото работата върху нея изискваше много добра подготовка. Още от самото начало госпожа Манева не искаше да разказва от първо лице, единствено число. Не защото няма самочувствието какво оставя след себе си, а просто защото е такъв човек, не смята, че е интересно да се занимава със себе си пред другите. И това беше един много дълъг разговор“, разказа пред Радио Пловдив Георги Тошев.

Драматургът Яна Борисова също се включва в създаването на книгата и се оказва много ценен съучастник в това начинание.

„Тя е драматург, който има много голямо отношение към Цветана Манева. Създала е едни от най-хубавите текстове за театър. Живот и здраве, другата година, в Народния театър ще гледаме новата постановка ще гледаме новата постановка по текст на Яна Борисова, която е специално написана за Цветана Манева – „Тъгата на кралиците“. Така заедно с Яна Борисова решихме да обясним, да разкажем за Цветана – с нейното съучастие. На помощ ни дойдоха и други забележителни творци – Теодора Духовникова, Захари Бахаров, Юлиян Вергов, Явор Милушев, Мария Кисимова Моасе и други. Има и много лични писма в книгата – на дъщеря й Надя, на внуците Петър и Цветана. И мисля, че успяхме да го подредим. Някак естесвено възникна заглавието. С Яна се погледнахме и казахме „Какво?“, минахме през всички видове клишета. И в един момент – „Ами...Тя е, Цветана!“. И мисля, че много честно отгръщаме страниците на един човешки живот, в който има от всичко по много“, разказа Георги Тошев.

В интервю за Радио Пловдив Цветана Манева призна, че трудно се е съгласявала да се водят дори разговори за създаване на книга, която да бъде посветена на нейния живот.

„Нямах скрупули, нямах задръжки. Някак си не се виждах аз и книга. Нито провокацията аз да я пиша. Защото като почна да пиша нещо, пиша. Но когато го прочета, съм много критична и трябва да поправям. За мен щеше да бъде някакъв сизифовски труд. Но идеята да са Георги Тошев и Яна Борисова, която е една прекрасна авторка, драматург и много добре умее да влиза под кожата на човек, беше приятно - разговорите с нея, и с Жоро. Най-изненадващи бяха за мен бяха писмата на колегите ми, с които съм се срещала, с които съм работила. И най-вече на младите колеги в тази група“, разказа Цветана Манева.

Чрез книгата „Тя, Цветана Манева“ получих представа за собствената си себестойност, разказа още актрисата.

„Човек не се замисля каква е неговата му себестойност. Движи се в определен коловоз, професионален, със своите чисто човешки задължения, които има. И рядко ми остава време да се погледна отстрани, да се задълбоча и да се замисля. Но идеята, която има Георги Тошев, която я следва и я провежда, е прекрасна, а тя е – да оставя памет. И тогава почувствах, че мога да бъда съпричастна на едно такова дело – и аз да споделя за себе си някои неща, които са може би са интересни за читателите“, обясни Цветана Манева.

Срещата с Цветана Манева и представянето на книгата на Яна Борисова и Георги Тошев за известната актриса е в Камерната зала на Драматичен театър-Пловдив от 19.30 часа. Цялото интервю с Цветана Манева можете да слушате следващата седмица в рубриката ни „Добро утро, ден“, която се излъчва всеки делник от 7.30 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10