Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започва „Седмица на Димитър Димов“

С откриване на изложба под мотото „Литературната аптека на Димитър Димов“ в Дома на културата „Борис Христов“ и прожекция на документален филм от днес в Пловдив започва „Седмица на Димитър Димов“. 

Експозицията включва документални пана с основни моменти от биографията на романиста, който по професия е ветеринарен лекар, с кратки откъси от неговите творби и информация за използваните в сюжетите им лекарства. 

"От Къща музей "Димитър Димов" сме предоставили лични вещи като пишещата машина на Димов, първите издания на неговите романи и други основни моменти от живота му- студентството, специализацията му в Испания, ветеринарната му дейност", каза д-р Милена Катошева, главен уредник на Къща музей „Димитър Димов“ в София. 

Допълнена е с автентични опаковки на медикаменти и други интересни експонати.

"Всъщност изложбата е насочена към една много по-широка аудитория. Показвайки лекарствата, които са споменати в романите на Димитър Димов ние разкриваме един допълнителен акцент към неговото творчество, но това далеч не е адресирано към специализирана аудитория. В изложбата са представени основни акценти от биографията на Димитър Димов и неговото творчество, което е адресирано към младата публика, т.е. бъдещите почитатели на писателя", каза доц. Георги Томов, директор на Музея на медицината в Медицински Университет -Пловдив

През 2021 г. се навършват 70 години от първото отпечатване на романа „Тютюн“, по-голяма част от който е написана в Пловдив, докато писателят работи в Пловдивския университет. 

"Идвайки в Пловдив Димов е един малко известен романист, който е четен от малък кръг високоинтелектуални почитатели на литературата и напуска Пловдив като класик", каза още доц.Томов.

Романът "Тютюн" е преведен на повече от 20 езика и донася на своя автор международна известност. 

На 24 септември (13 часа) в Аудиторийния комплекс на Медицинския университет чуждестранни студенти ще четат „Тютюн“ на френски, немски, руски, сръбски, украински, испански, гръцки, турски и японски език.  

Главен организатор на седмицата е Медицинският университет, а тя е включена в Културния календар на Пловдив. Събитията се реализират съвместно с Националния литературен музей.

Интервюто с д-р Милена Катошева, главен уредник на Къща музей „Димитър Димов“ в София и доц. Георги Томов, директор на Музея на медицината в Медицински Университет - Пловдив случайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

публикувано на 27.09.24 в 13:45

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54