Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 месеца ще продължи обновяването на "Гладно поле"

Ремонти за близо 12 милиона лева започват в Пловдив и ще обхванат три улици. Първата копка бе извършена на бул. „Санкт Петербург“, който е и първият обект от проекта за подобряване на градската среда в зона „Гладно поле“. 

Проектът е разделен на три етапа за рехабилитация на улично платно, нови тротоари, озеленяване, осветление. Първата обособена позиция е на стойност 3,2 млн. лв. и включва изграждане на улична мрежа с благоустрояване и паркиране, подземна инфраструктура и зелена зона за широко обществено ползване на булевард „Санкт Петербург“, улица „Тодор Гатев“, а срокът на изпълнение е 180 работни дни.

Втората обособена позиция е реконструкция на ул. „Лев Толстой“ от ул. „Ген. Радко Димитриев“, на стойност 1,7 млн. лв., срокът за изпълнение е 120 работни дни.

Третата позиция е рехабилитация на  съществуващата улица „ Богомил“ от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ и ул. „Радко Димитриев“ от ул. „Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“. Стойността е 6,4 млн. лв., а срокът за изпълнение е 177 дни.

„На обектите вече се работи, надяваме се в най-кратки срокове и с малко повече търпение тази част на район „Източен“ да бъде напълно обновена и да използваме добре изградена и нова инфраструктура тук и в целия град“, посочи заместник-кметът Пламен Райчев по време на пресконференцията, която се проведе по-рано днес. 

 „Поетапната подмяна на паважната настилка с асфалтова ще подобри качеството на въздуха“, заяви кметът на район „Източен“ Иван Стоянов и допълни, че Министерство на отбраната е дарило терен на Община Пловдив, където ще се проектира нова улица, пресечка на ул. „Георги Странски“ и така зоната около военното поделение ще се облагороди.

За момента северното платно на бул. „Санкт Петербург“ няма да се затваря, тъй като ще се ремонтира само тротоарът и ще се подменят бордюрите. Едва когато се стигне до фрезоване на асфалта, движението на автомобилите ще бъде пренасочено, но се очаква полагането на новата настилка да стане бързо, тъй като няма да има подмяна на водопровод.

Затварянето на улиците ще става поетапно и на участъци, за да не се затруднява трафикът. Целият проект ще приключи след 30 месеца.

 „Продължаваме реализацията на проектите по ОП „Региони в растеж“, които са на обща стойност 38 млн. лв. В началото на мандата тези средства бяха почти загубени, но моят екип успя да ги спаси. Проектите се реализират по Плана за интегрирано градско развитие и са насочени към подобряване на градската, социалната и образователната инфраструктура в почти всички райони на Пловдив“, заяви кметът Здравко Димитров.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Храбрино протестира срещу изграждане на кариера до селото

Жители на село Храбрино в община „Родопи“ започнаха протестна подписка против инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на гнайсошисти в местността "Бунилото". Бъдещата кариера ще бъде на площ от почти 100 дка, като се предвижда тоталното изсичане на над 50 дка гори, които са държавна, общинска и частна собственост...

публикувано на 18.06.24 в 13:39

Нелегална работилница за цигари разкри полицията в Пловдив

Пловдивски криминалисти от отдел „Икономическа полиция“ разкриха поредната нелегална работилница за преработка на тютюн за производство на контрабандни цигари.  В специално пригодено помещение в частен имот в район „Северен“ на 50-годишен пловдивчанин са открити голямо количество пакети със суровина и машина за обработката и.  Иззети са множество..

публикувано на 18.06.24 в 13:20

Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Пловдивско

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. Трусът бе усетен в 20,24 ч. вечерта. „ Всички го усетихме земетресението, беше силно, леко страшно. Правя обход на селото и разговарям с жителите. Никой не споменава за щети..

обновено на 18.06.24 в 13:12

Панагюрското съкровище принадлежи на Пловдив, но мястото му е в НИМ

Панагюрското златно съкровище е национална ценност и за мен националната ценност е средство, което трябва да бъде презентирано пред света.  Това е причината да смятам, че мястото му е в Националния исторически музей, заяви в телевизионно интервю  служебният министър на културата Найден Тодоров. В четвъртък Общинският съвет в Пловдив ще решава дали да..

обновено на 18.06.24 в 13:12
УМБАЛ Пловдив

Дете от Смолянско е с опасност за живота след катастрофа

3-годишно дете е настанено в УМБАЛ – Пловдив с тежка черепна травма и опасност за живота след катастрофа на пътя в маданското село Ловци. По данни на полицията в Смолян 31-годишна жена от селото загубила контрола над лекия си автомобил "Ситроен С3“. Колата излязла извън пътя, преминала през стръмен склон и спряла. На задната седалка пътували..

публикувано на 18.06.24 в 13:06