Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив инвестира в екотранспорт и зелени зони

| обновено на 30.09.21 в 13:28

Приоритетен проект за Община Пловдив през този програмен период ще бъде градската железница. Повече от всякога Пловдив се нуждае от нея, защото чрез този екологичен транспорт ще свържем всички райони на града с близките населени места и индустриалните зони.

Това заяви кметът Здравко Димитров по време на откриването на международната научна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика". 

Той обясни, че проектът е съвместен с НКЖИ и ще се финансира по линия на ОП „Транспорт" и други програми на Европейски съюз.

 „Съвсем скоро ще имаме първия въглеродно неутрален парк в Тракия икономическа зона. Работим по проект за 13 млн. лв. за подмяна на печките с твърдо гориво с екологични. Съвместно със Световната банка разработваме проект за общинско предприятие за екологичен транспорт, като целта ни е до 2 години да имаме 2 линии, обслужвани от  електроавтобуси“, посочи кметът.

Здравко Димитров допълни, че активно се работи за затварянето на вътрешния ринг. „Имаме вече 60 км велоалеи и продължаваме да ги развиваме“, добави той.

По думите му съвсем скоро коритото на река Марица ще се превърне в нова зона за отдих и спорт, а общината ще направи 2 нови парка в районите „Южен“ и „Източен“.

„Имаме и 10 млн. лв. заем за нови машини, които да мият улиците. Новата техника ще се предостави на общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“, допълни кметът. 

Сред темите, разисквани на днешната конференцията са Глобалният дневен ред за зелена икономика, Макроикономическа стабилност, конкурентоспособност и конвергенция в зеления преход, бизнес и секторни аспекти на зеления преход. 

Включвания по време на конференцията направиха водещи специалисти от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Москва, за да се види световният опит по реализация на зеления преход, като се разбере същността, за да има позитивни резултати.

Официални гости на събитието бяха Петър Стоянов, Президент на Република България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета" към Европейската комисия, представител на Министерския съвет на Република България и членовете на Европейския парламент Радан Кънев и Цветелина Пенкова.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 15.06.24 в 14:43

"Тепе Джамборе" променя движението в центъра на Пловдив довечера

Временна организация на движението по булевардите и улиците в центъра на Пловдив се въвежда днес заради провеждането на спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“.  Между 18 и 21 часа участниците ще преминат по бул. „Руски“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Преслав“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Гладстон“ – при кръстовището с бул...

обновено на 15.06.24 в 14:43

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28