Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключът за президентския вот е в партийните периферии

"За никого не е тайна, че партийната система е в период на трансформация и изживява криза на легитимността от гледна точка на това, да осъществява функцията на представителство в една парламентарна демокрация". Това заяви политологът  от Изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов.

По думите му, сега се намираме  в период на перманентни избори и невъзможност за произвеждане на стабилност в управлението, но и преди безпрецедентна кампания, в която ще има едновременно избори за президент на Републиката и състезание сред партиите за влизане в Парламента. Затова партиите ще се стараят да разделят двете писти. От една страна, да набавят легитимност по отношение на мажоритарните си  кандидати чрез  инициативните комитети, а от друга, да лансират политическата си визия в състезанието за парламентарен вот. 

Стефанов  коментира, че името на Лозан Панов е споменавано през последната година като кандидатура в демократичната общност. 

"Тя не е нелетитимна и непозната сред електората на Демократична България.  От друга страна, за партиите, разполагащи с ограничен ресурс за набиране на допълнителна легитимност, е от изключителна важност да привличат и електорални периферии чрез кандидатите, които са подкрепени от инициативни комитет. Ключът в президентските избори през последните години винаги е бил в електоралните периферии, а не в партийните ядра". 

Стефанов предположи, че с лансирането на двете силни кандидатури  - на проф. Герджиков и на Лозан Панов, битката става интересна, защото досега  с единствената кандидатура на Румен Радев е изглеждала безалтернативна.

"Интрига има. Под въпрос е доколоко електоратите, заявили подкрепа за втори мандат на Румен Радев, ще се окажат партийно дисциплинирани. Това е огромно неизвестно и трябва да си даваме сметка, че зад формации като ИТН и  "Продължаваме промяната" около Петков и Василев ще има механичен вот директно за президента Румен Радев. Трябва да си даваме сметка, че зад тези формации стои електорат,  който често е склонен да преосмисля своите политически решения и избори и това прави непредсказуем хода на изборите и ни  отвежда към предположението за балотаж."

Стефанов бе категоричен, че ако кампанията бъде с повишен политически заряд, като стимулиране на политизацията на  обществото, а не като компромати и поляризация,  сега се налага партиите да направят по-голям напън, за да привлекат тези електорални периферии, които са много по-претенциозни за мобилизиране.

Партиите набират сили, електоралните им редици изглеждат доста мобилизирани.

"Позитивната кампания е плод на политически традиции, затова съм по-склонен да мисля, че  кампанията ще бъде по-скоро със смесен характер".

Интервюто - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34