Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското общество не е готово за онлайн образование

На 5 октомври светът чества Световния ден на учителя. Празникът е повод да се подчертае ключовата роля на учителите по целия свят в образованието на децата. Световният ден на учителя е определен от ЮНЕСКО през 1994 г. В България денят се отбелязва от 2006 година.

Каква е тайната на успеха да се превърнеш в любимец на учениците си? На този въпрос търси отговора преподавалятелят по български език и литература Атанас Пирянков. Той е учител с над 20 години стаж, преподавал е в няколко училища и на стотици ученици.

За професията той казва, че всеки път, когато влезе в класната стая и застане пред учениците си, се чувства на правилното място.

В началото на своята кариера Пирянков признава, че е гледал идеалистично на професията. Сблъсъкът с реалността и практиката през годините, обаче, го учи, че подходът към всеки ученик е различен.

Печеля уважението на учениците с отношението, което имам към тях и с това, което знам. Рано или късно ще има ученик, който ще ме подцени с въпрос. И когато аз му отговаря- печеля неговото уважение“, каза Пирянков. 

Той става разпознаваем като преподавател и сред други ученици с представянето на поемата „Септември“ на Гео Милев в рап вариант. Пирянков споделя, обаче, че този прочит на произведението вече не влиза в учебната програма.

„Не преподавам поемата „Септември“ по този начин, защото след като учебната програма се смени, това произведение влезе в списъка за десети клас. Децата са прекалено малки, за да го разберат“, смята преподавателят.

Не само учебната програма, а и средата на обучение изискват различни методи на преподаване. И макар последните две години да отчитат по-високи резултати на учениците, въпреки онлайн обучението, Пирянков е категоричен, че учениците не са готови да преминат към обучение, изцяло в електронна среда.

„Нашето общество не е дорасло за онлайн образование. Онлайн е възможно в момента само да се преподава, но на хора, които имат желание да учат“, смята Пирянков.

Въпреки своята анти-интернет философия, вижданията му за бъдещето на професията са много сходни с електронното обучение. А представата му за това как биха протичали часовете е футуристична. Според него учителската професия ще бъде трансформирана и учителите ще влизат единствено в ролята на надзирател, но не и на преподавател.

Мотото на Световния ден на учителите тази година е „Учителите в основата на възстановяването на образованието“. А Пирянков допълва, че за да бъде възстановено образованието, е нужно и учениците да имат желание да присъстват в класните стаи.

Целия репортаж с Атанас Пирянков слушайте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52