Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Климент възстановяват някогашното килийно училище

4
Снимка: Мано Манов, Фейсбук

В карловското село Климент възстановяват някогашното килийно училище, което не съществува повече от 70 години. То се намира в двора на църквата „Св. Георги“, а строежът започна със средства, осигурени от кметството, и с пари, събрани от дарения. 

Първият камък в основите на някогашното килийно училище бе положен с водосвет в присъствието на кмета Мано Манов и жители на селото.

Идеята за възстановяването на училището в двора на църквата е на отец Рафаил, който служи в местния близо 170-годишен храм „Св. Георги“. Пред Радио Пловдив свещеникът разказа, че няма данни кога е основано килийното школо в с. Климент. Има запазена църковна летопис, в която се споменава, че местните деца са учили тук четмо и писмо от 1-во до 4-то отделение и са получавали начално образование.

Кметът Мано Манов обясни, че от няколко години работят върху идеята за възстановяването на училището. "Работим по стария план, тъй като сградата отдавна не съществува. Срещаме голяма подкрепа, имаме и дарители. Днес жена, която не е жителка на Климент, дари 280 лв. от касичката си. От кметството пък дарихме средствата, които спестихме от празници, които не се състояха заради пандемията", разказа кметът.

Местен бизнесмен пък осигурил строители и тяхното заплащане.

"До момента имаме събрани 4500 лв. Вероятно още толкова и ще приключим", смята Манов. 

Все още няма точна дата, на която да отвори врати възстановеното килийно училище. Ясно е обаче, че това ще стане на някой голям християнски празник, вероятно Гергьовден, каза кметът на карловското село Климент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25

Красимир Лозанов с ревю от Панаира на книгата

В неделния ден се срещнахме в ефира с Красимир Лозанов- маркетинг мениджър на ИК "Жанет 45", който любезно се отзова на молбата ни да сподели своите впечатления от Пролетния панаир на книгата в София. -Каква е атмосферата в последния ден от Пролетния панаир на книгата? ...-Както се казва, доиграваме мача, доколкото след няколко часа този голям и..

публикувано на 03.06.24 в 15:05

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01.06. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джани Родари. Приказки наопаки.  174 стр., ок. 3А, ПАН , 2024 Марк Твен. Един янки в двора на крал Артур. Нов первод., 392 стр., ок. 5А, Сиела, 2024. Дж. М. Кутси. Живот и страдания на Майкъл К.  2-ро..

публикувано на 03.06.24 в 12:13

Юджийн Чаплин представя музиката на баща си с любов

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа..

публикувано на 03.06.24 в 10:03

Стефан Русинов ни среща с Китай в "Петното на Роршах"

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но впоследствие превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. Въпреки че книгата е написана..

публикувано на 03.06.24 в 09:39