Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцов спектакъл СТАТУТ разказва историите на бежанци

Тази вечер премиерно за Пловдив, ще се състои съвременният танцов спектакъл СТАТУТ. Той разказва историите на бежанци, бягащи от война или режим, чрез движението в танца.

Спектакълът е по идея на пловдивчанката Мария Табакова. За него тя разказва, че се ражда след срещата й с бежанец, чиято история я мотивира да създаде и проекта СТАТУТ. 

Той е осъществен с подкрепата на Върховен комисариат на ООН за бежанците. В него са включени  движенчески ателиета, срещи и танцови занимания с бежанци, в помощ на тяхната интеграция у нас.

Танцовият спектакъл, който е част от проекта СТАТУТ, ще се играе за пръв път на пловдивска сцена на 8 октомври в Държавен куклен театър- Пловдив. 


Репортажът за идеята на проекта и неговот създаване чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22