Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Баев с нова книга за Начо Културата - "Начо On My Mind"

Излезе от печат книгата на Антон Баев „Начо On my mind“. Тя е посветена на Начо Културата – една от най-забележителните обединяващи фигури в българската култура от втората половина на ХХ век.

Книгата вече е по книжарниците и е повече от ценна, тъй като е и в чест на една годишнина, която България не бива да подминават, а именно - 100 години от рождението на Атанас Кръстев, без когото Старият Пловдив можеше вероятно и да се случи, но не по познатия ни магичен начин, който виждаме и днес.

„Идеята за тази книга е дълголетна. Самата книга представлява автентични записки от интервюта, които съм правил с Начо Културата през есента на 1997 година. И тези записки, които са с неговия автентичен речник и словоред, излизаха още тогава във вестник „Марица“. Години по-късно ги събрах в ръкопис, за да не се загубят. Но не ми беше идвала идеята да ги издам в книга. Това се случи, когато се подсетих, че догодина през септември месец ще е 100 годишнината от рождението на Начо Културата. Така тръгна идеята този ръкопис да види бял свят и като книжно тяло, преди всичко като събуждане на паметта към този забележителен "асеновградчанин-пловдивчанин“, заяви в интервю за Радио Пловдив Антон Баев.

Баев подчерта, че най-трудната част е била да се убеди Атанас Кръстев да даде интервютата.

Цялото интервю с Антон Баев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Предстои "Музикално пътешествие" 2

С камерният концерт "Музикално пътешествие" 2, Сдружение "Изкуство във времето" приключва своя четвърти творчески сезон. Образователният концерт се осъществява с помощта на Община Пловдив и със съдействието на СУ "Христо Г. Данов", в чийто салон за изкуство ще се проведе, на 5 юни (сряда).  "Ще посетим много държави, за да се срещнем със..

обновено на 04.06.24 в 14:21

Свилена Тенева с изложба, вдъхновена от стиймпънка

Галерия „Възраждане“ представя първата по рода си в салона изложба, вдъхновена от стиймпънк културата – „Бъдеще в минало време“. Автор е младата художничка Свилена Тенева, за която тази изложба е дебютна за Пловдив. Свилена Тенева е родена през 1987 г. в град Стара Загора. Завършва Национална Художествена гимназия за изящни изкуства „Цанко..

публикувано на 04.06.24 в 11:54

Соня Йончева сe завръща в Пловдив с операта „Тоска“

Соня Йончева сe завръща в родния Пловдив за концертна гала с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини в Античния театър.  На сцената ще и акомпанират оркестърът и хорът на Пловдивската опера, а съпругът на оперната дива Доминго Хиндоян застава на диригентския пулт. „ В Античния театър – това  толкова магично място ще почетем в един и същи ден..

обновено на 04.06.24 в 07:16

Започва фестивалът "Made at the Academy" на АМТИИ

Пет впечатляващи арт събития представя в рамките на четвъртото си издание фестивалът Made at the Academy  на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Началото е на Римския стадион с откриване на изложбата „Академия 6.0 – 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.06.24 в 07:15

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25