Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сахат тепе става още по-красиво място

Доброволци, граждани, НПО организации, служители на големи компании и местната администрация се обединяват, за да направят Данов хълм /Сахат тепе/, по-приятно и по-чисто място. Всички те ще се включат в поредната серия от дейности, от плана за  облагородяване на пловдивското тепе, след като през изминалите месеци бяха направени няколко мащабни акции, в района. Инициатори на инициативата са  Район “Централен” - Община Пловдив , ОП “Градини и паркове” и сдружение БГ „Бъди активен“.

Акцията e част от дългосрочната програма „Място България“ и ще се проведе на 20-ти октомври, от 10 часа. Всеки, който желае, може да се включи. Сборният пукт е на площадката, на върха на Дановия хълм.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи– почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби. Дейностите бяха провокирани от събитието “Разходката на Джейн”. Граждани живеещи в района, набелязаха проблемните зони на хълма, които бяха взети под внимание от страна на Район “Централен” и планирани за поетапни действия.

През месец май, беше и първата мащабна акция по облагородяване, в която взеха участие над 120 човека, граждани, администрация и доброволци. Изчистени и измазани бяха част от водоскоците до часовниковата кула, които не функционират от 30 години. Доброволците отвориха  пътеки и стълби, и премахнаха  част от инвазивната растителност. Почистени бяха отпадъци в недостъпни зони, което стана възможно благодарение на спелеолози, които се спуснаха с въжета, по улеите на хълма.

За втората мащабна акция на 20-ти октомври, разказва Румяна Киризиева, от екипа на Сдружение „БГ Бъди активен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Янаки Милев

Милев обърна Аревало и осигури победа за България над Салвадор

Янаки Милев спаси три мачбола и България се наложи над Салвадор с 3:2 победи за Купа „Дейвис“ България постигна много трудна, но изключително сладка победа над Салвадор с 3:2 успеха в мач от Световна група II за Купа „Дейвис“. В последната среща на сингъл Янаки Милев спаси три мачбола и победи с 2:6, 6:1, 7:6(6) Марсело Аревало (шампион в мъжките двойки..

публикувано на 16.09.24 в 16:42
Дъжд прекъсна мача на Радулов снощи

Илиян Радулов довърши Фуентес, България - Салвадор 2:2

Дебютантът Илиян Радулов доигра по перфектен начин мача си срещу Хуан Карлос Фуентес и го победи с 6:1, 6:2, като по този начин България изравни резултата срещу Салвадор на 2:2 успеха. Срещата от Световна група II за Купа "Дейвис" бе подновена на кортовете на ТК "Локомотив" (Пловдив) след като снощи дъждът прекрати двубоя само гейм преди окончателната..

публикувано на 16.09.24 в 13:36
Сангаре вкара два гола за

Победи за "Левски" и "Лудогорец", ЦСКА играе днес

Левски се наложи над ЦСКА 1948 с 4:2 като гост в среща от изтегления 12-и кръг на Първа лига. "Левски" откри резултата в16-ата минута. Евертон Бала центрира в наказателното поле, където Мустафа Сангаре простреля с глава Петър Маринов за 1:0. Десетина минути по-късно отново Сангаре бе в прегръдките на съотборниците си, след като засече подаване от..

публикувано на 16.09.24 в 11:34
Илиян Радулов

България - Салвадор 1:2 за Купа "Дейвис", финалът е днес

Салвадор води с 2:1 победи на България в срещата за Супа "Дейвис", но нашите могат да стигнат до крайната победа днес. Александър Донски и Пьотр Нестеров загубиха срещата на двойки със 7:5, 6:7(4), 3:6 от Марсело Аревало и Сезар Крус. Аревало е шампион в мъжките двойки на „Ролан Гарос“ през 2022 и 2024 година и полуфиналист при дуетите на Откритото..

публикувано на 16.09.24 в 07:27
Янаки Милев

Янаки Милев изравни резултата срещу Салвадор

България изравни резултата срещу Салвадор на 1:1 победи в мач от Световна група II за Купа "Дейвис". В първия мач Пьотр Нестеров отстъпи с 3:6, 3:6 от Марсело Аревало.  Във втората среща на сингъл Янаки Милев победи с 6:3, 4:6, 6:3 Сезар Крус. Срещата продължи 2 часа 31 минути. Милев спечели четири поредни гейма от 2:3 до 6:3 в първия сет. Във..

публикувано на 15.09.24 в 09:00