Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на едно осиновяване

“Така започна всичко” е детска книжка - приказка, в която главният герой е осиновено дете. Тя е вдъхновена от реалната история на една от авторките, Мариана Кръстева, чиято дъщеричка сега е на 8 години и е едно жизнено, спокойно и усмихнато дете. Създадена е, за да помогне на родителите да разкажат на детето си истината, за неговия произход и историята на тяхното семейство. 

Тандемът Мариана Кръстева, която е автор и на илюстрациите, и Димитра Мирчева създават книгата с подкрепата на "Българска асоциация на осиновените и осиновителите", и с финансовата помощ на Национален фонд “Култура”.

Изследванията в световен план доказват, че колкото по-рано едно дете научи, че е осиновено, толкова по-пълноценно израства и има по-висока самооценка, и разбиране за семейство и любов. Въпреки това, в България темата за осиновяването е пренебрегвана. Нашата страна е единствената такава, в Европейския съюз, в която със закон е ограничен достъпът до делата по осиновяване и съответно до информация, за биологичния произход. 

Приказката “Така започна всичко”, вдъхновена от семейството на Мариана Кръстева не само история за едно осиновено дете.  „Така започна всичко“ разказва историята за пътешествието на Цар и Царица, които търсят своето щастие. По пътя си те срещат различни препятствия, митични създания, виждат знаците на съдбата и намират един истински приятел.

Тази събота е представянето на книгата, в София. Предстоят премиери и в други градове на страната.

За проекта, Димитра Мирчева и Мариана Кръстева, разказват в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ботев" триумфира с Купата на България!

"Ботев" (Пловдив) спечели Купата на България за четвърти път в историята си, след като победи "Лудогорец" с 3:2 във финала на турнира, игран на Националния стадион "Васил Левски". Срещата в София се игра пред около 10 000 зрители, като почти всички бяха привърженици на "Ботев". "Канарчетата", които отстраниха ЦСКА в полуфиналите, започнаха вихрено..

публикувано на 15.05.24 в 21:16

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

публикувано на 15.05.24 в 16:43

Музеят може да бъде прекрасно място за учене

Знаете ли, че в музея можете и да учите? Тази събота 18 май Къща музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив ще се превърне в място за учене по забавен начин. "Арт работилница - Музеят като място за учене" е събитието, което ще стартира точно в 10:00 и има за цел да разкрие цял един нов свят пред всички малки любознайковци. Работилницата е подходяща за деца..

публикувано на 15.05.24 в 14:03

Слушайте финала "Лудогорец" - "Ботев" по Радио Пловдив

Лудогорец и Ботев (Пловдив) ще определят новия носител на трофея в турнира за Купата на България. Сблъсъкът между актуалния шампион в надпреварата и „жълто-черните“ е днес, на 15 май, от 19:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Финалът може да слушате на живо по Радио Пловдив. "Ботев" има два финала срещу "Лудогорец", като първият бе..

обновено на 15.05.24 в 13:58

За астрономията и още нещо

На Световния ден на астрономията говорим с доц. Никола Петров от Националната обсерватория в Рожен. -Наблюдава ли се през последните години засилен интерес към вашата наука? -Тук определено мога да кажа да. Астрономията е за повечето хора по принцип вълнуваща част от научните дейности. В областта на астрономията, наистина, последните 10- 15..

публикувано на 14.05.24 в 17:15