Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на гърдата в КОЦ-Пловдив

Снимка: iStockphoto

Комплексният онкологичен център в Пловдив организира безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза от днес до 22 октомври. Кампанията традиционно се провежда в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата.

Профилактичните прегледи ще се правят в Диагностичния блок на онкологичния център, База 1 на бул. «Васил Априлов» №15А всеки ден от 11,30 до 13,30 часа в посочения период. 

Високо специализирани хирурзи - онколози ще преглеждат желаещите и ако е необходимо, ще ги насочват към допълнителни безплатни изследвания в лечебното заведение. Желаещите да бъдат консултирани е необходимо да се запишат предварително, на телефоните на регистратурата в Диагностичния консултативен център – 032/278 721  и 032/ 278 765.

Статистиката сочи, че диагнозата рак на гърдата засяга около 4000 жени годишно, а 1200 не успяват да преборят болестта. Онколозите напомнят, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др. Въпреки това придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.

Доц. Тихомир Дерменджиев, директор на КОЦ-Пловдив

Над 8 000 са жените с рак на гърдата, регистрирани на територията на Комплексния онкологичен центар в Пловдив към края на месец септември тази година. Спрямо предишната ръстът е минимален – само 1%, съобщи пред Радио Пловдив директорът на центъра доц. Тихомир Дерменджиев
Той обясни, че заради пандемията част от жените се страхуват да се преглеждат, за да не се заразят с коронавирус. 

В КОЦ-Пловдив се спазват най – строги правила срещу разпространението на коронавирус, увери доц. Дерменджиев. Той обясни, че на всеки новопостъпил пациент и придружителите му се прави бърз антигенен тест на място. Спазват се вички профилактични мерки.

За сегашната кампания на безплатни профилактични прегледи желаещите са записани през 10 минути – време напълно достатъчно за един преглед, с цел да не се струпват пред кабинетите.

В кампанията миналата година безплатно са прегледани 50 жени, при три от тях е открит тумор. Сега интересът е двоен – над 100 са записалитете се за преглед тази година и обажданията продължават, съобщи доц. Дерменджиев.

Ракът на гърдата е лечим, ако се открие навреме, подчерта доц. Дерменджиев и призова жените да не отлагат прегледите, тъй като те могат да спасят живот.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59