Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Жена на вятъра" от Александър Секулов: Да чуваш Бог

„Господ е велик и милостив“ – такъв автограф написа чрез Радио Пловдив до всички бъдещи читатели на най-новата си белетристична книга пловдивският писател Алесандър Секулов. Тя излиза от печат днес и носи името „Жена на вятъра“. Книгата е шестият роман в литературната биография на твореца, познат още като журналист и драматург с множество награди във всяка от тези сфери. В тях са записани общо над 10 книги поезия, проза, есеистика и публицистика, както и театрални пиеси.

“Жена на вятъра“ е книга за мъжете и Господ. И как да се научиш да го чуваш" - казва Секулов за новия си роман. И добавя, че той разказва за пътуването на мъже, през чиито живот минава една жена. И след това нито живота, нито те самите са едни и същи. 

Книгата „зрее“ в продължение на шест години, но още от началото е с името, под което излиза.  „Това заглавие упорито не ме напускаше и дори когато в течение на работата върху книгата се промени и сюжетът, и в някаква степен насоката ѝ, заглавието отказа да си отиде“ - разказва авторът.  

Героинята в книгата носи името Катерина и е обединяващ образ на много жени. Секулов я определя като „неизразима, неописуема, както всяка жена“. И още: „В тази жена може да откриеш всичко, което искаш да откриеш за себе си. Тя е повод да видиш къде си и, разбира се, е път към Бог“.

В „Жена на вятъра“ Секулов не е останал верен на  стила си от предишните си белетристични книги, изпълнен с ювелирна словесност и богата поетична образност. „Страхувам се, че вече ми е уморително да бъда себе си отпреди 10-15 години. Не мога да изиграя себе си дори на стилово равнище, предпочитам да съм свободен. А най-вече да си свободен от себе си. Не мога да бъда паметник. Не ми е интересно“ - усмихва се.

Затова пък в новия му роман ще открием живо чувство за хумор и „смешни“ герои. А дали читателят ще се смее, докато го чете така, както авторът признава, че се е смял, докато го е писал, ще стане ясно след като затвори и последната му страница. След нея  писателят предпочита хората да са намерили надежда. И „като затворят кориците, да кажат – абе, животът е хубав, дай да го живеем някак“.

Още за това как мъжете се срещат с жените, за пътя към Бог, за смеха и свободата - може да чуете в интервюто с Александър Секулов за "Жена на вятъра" в звуковия файл. И във видео интервюто в youtube канала ни и тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22