Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗД призовава да се ревизира заповедта за зеления сертификат

| обновено на 26.10.21 в 16:00

Комисията за защита от дискриминацията определи въвеждането на зеления сертификат като дискриминационна мярка.

"От една страна целта ни е да успокоим хората, които мислят, че правата им са нарушени, а от друга - да бъдем коректив на държавния апарат, който въвежда ограничителните мерки", коментира Орлин Колев, член на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), който е и доктор по конституционно право, и  преподавател в Софийския университет. 

Може да се определи становището на комисията така: КЗД призовава да се ревизира заповедта за зеления сертификат, поясни той.

По думите на Колев трябва да се спазва принципът на пропорционалността - да се въвеждат мерки, които да постигнат целта, но които да са щадящи. "Ако цитирам една китайска поговорка - не е нужно да убиваме комар с топ".

"Златната среда" при КОВИД-мерките е възможна, но това е висш държавнически пилотаж, посочи още Орлин Колев. "Не трябва да има рязка граница между ваксинирани и неваксинирани, а преболедувалите също трябва да се ползват с привилегии. Всяка група да се ползва с различен обхват на мерките", смята членът на КЗД.

От момента на въвеждането на зеления сертификат до досега в комисията са получени над 10 запитвания от граждани и 6 жалби, посочи Колев. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с Орлин Колев от КЗД е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02