Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха ни на колене, ваксинираме се, за да работим!

Снежана Шокова
Снимка: Facebook - Личен архив

Трябва да затворим бизнеса и да оставим работниците без работа, без заплата, без препитание. Нещата се случиха много бързо и не ни дадоха време да реагираме и да приведем работните места в съответствие със заповедта на здравния министър. 

Това заяви пред Радио Пловдив Снежана Шокова, собственик на семеен хотел и ски училище. Тя бе една от участничките в протеста на бранша в Чепеларе. 

На митинг на площад „Олимпийски" в родопския град се събраха хотелиери и ресторантьори, които настояха за промяна на мерките, свързани със зеления сертификат. 

Поставиха ни на колене, категорична е Шокова. Тя посочи, че правителството си е измило ръцете като разрешава на бранша да работи, но при почти невъзможни условия.

Според нея още през лятото е трябвало да започне разяснителна кампания и хората да бъдат убедени, че ваксинацията е най - правилното решение. Не биваше да се стига до сегашната ситуация и натиск върху здравната система, за които се знаеше, че ще се случат, убедена е жителката на Чепеларе. 

Ваксинирането и личният избор 

Снежана смята, че различните дискусии и различните мнения са причина хората да са объркани и да не знаят какво да изберат.

Хората се ваксинират, за да могат да работят, а не защото вярват, че това е най - правилният и най - добрият начин за тях!

Това е лошото, че ние го правим под натиск, правим го под страх, а не сме убедени в това!

Тестовете

Това е временно решение, защото тестовете не са безплатни, отбеляза Снежана Шокова. Тя припомни, че един тест струва 12 лева и попита риторично: „Кажете кой може да си позволи през ден на плаща 12 лева, за да отиде на работа?"

Персоналът и зимният сезон

Браншът страдаше от недостиг на квалифициран персонал още преди пандемията. А сега много трудно се намира дори неквалифициран персонал.

Лошото е, че и този персонал, който имаме, ще го изгубим с тези задължителни мерки. Защото ние не можем да принудим работниците си да се ваксинират, а някои от тях имат придружаващи заболявания и не искат да се ваксинират.

Абсолютно не можем да правим никакви планове за зимния сезон, категорична е собственичката на хотел и ски училище.

Тя отбеляза, че ваксинираното население у нас е 20 - 25%. Как да разчитаме на туристи, които могат да ни посетят с редовни сертификати?

В Чепеларе хотелите са насочени предимно към българските туристи. Чужденците са само малка част от туристите, обясни Шокова. По думите й, в Европа са ваксинирани над 60 % от хората и тогава е оправдано да се въведат зелени сертификати. А у нас не е така.

От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в Чепеларе са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще се включат в националния протест на бранша.

Интервюто на Емил Костов със Снежана Шокова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

обновено на 25.06.24 в 09:18

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22