Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списанието на българите в Унгария на 30 години

| обновено на 31.10.21 в 11:34

„Хемус“ е двуезично списание за обществен живот и култура, основано в Будапеща през 1991 година. Списанието е издание на българската общност в Унгария, но не е затворено в нея. В продължение на 30 години, то представя българската култура в нейните различни проявления – литература, изобразително изкуство, театър, музика и танц, история и обществени науки, чрез авторски текстове, разговори, интервюта и кръгли маси. През 2013 година, списание „Хемус“ получава учредената същата година награда на Фонд „13 века България“, за българска медия по света. 

През месец октомври, годишнината на списанието бе отбелязана със събития, в няколко големи града в България. В събитието в Пловдив, участваха още Габриела Хаджикостова, която през 1996 година, основава в Будапеща българската театрална формация „Малко театро“, както и музикантът и художник Николай Иванов ОМ. Част от събитието бяха и Красимира Кръстанова, декан на философско-историческия факултет на ПУ и Борис Минков от списание „Страница“, София.

„В началото на 90-те години в Унгария, се появявиха възможности, за националните малцинства да създадат свои печатни органи, да получат по-широка културна автономия. След това, тези права бяха затвърдени в специален закон. Нашето списание беше едно от първите, което беше създадено. При представянето на списанието в София, Пенка Ватова, която е изследовател на периодичния печат каза, че няма такова българско литературно списание в условията на свободен печат, което да е излизало толкова дълго време“, сподели за радио Пловдив, главният редактор на списанието от 2001-на година, Светла Кьосева. 

При гостуването на екипа на „Хемус“ в Пловдив, тя разказа повече за списанието, за българската общност в Унгария, за българското училище в Будапеща, което съществува над 100 години и за това, как оцелява то и културата в условията на пандемия, от гледна точка на реалността в Унгария. Интересуват ли се българите в Унгария, от обществения живот в България?

Светла Кьосева живее и работи в Будапеща. Завършва история и философия в СУ "Св. Климент Охридски". Освен, главен редактор на списание "Хемус", тя е и редактор на радиопредаване на български език в Унгарското радио. Превежда съвременна унгарска поезия и проза. В неин превод, в България, са излезли над 200 публикации и близо 40 самостоятелни книги.

Светла Кьосева, гостува в неделния „Шейкър“.

Чуйте повече, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56