Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И индустрията ще получи по-евтин газ

Част от работодателските организации протестираха срещу решението на КЕВР за по-ниски цени на природния газ от 1 ноември. Според тях намалението ще е само за топлофикациите и крайните снабдители, а индустриалните предприятия ще ползват от началото на месеца газ, който е по-скъп с 27 на сто в сравнение с октомври. Обвиненията им към КЕВР са ,че се превръща в социална агенция, че прави кръстосано субсидиране като с по-скъпия газ за бизнеса си позволява да поддържа по-ниски цени за бита.

Регулаторът следва да определя една и съща цена на обществения доставчик към всички негови клиенти. категорични са индустриалците.

От КЕВР отговориха, че решението за цената на природния газ от 01 ноември 2021 г. е законово. "Цените се утвърждават ежемесечно и се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени", цитират отговора на регулатора работодателските организации.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обаче отбелязват, че междувременно от КЕВР и "Булгаргаз" са влезли в разговор с тях, така че да се намери решение за по-евтин газ и за индустрията.

"Намериха се резерви, така че намалението на цената на природния газ да бъде за всички потребители и всъщност "Булгаргаз" вече заяви, че е внесъл в КЕВР ново заявление за утвърждаване на цена", каза пред Радио Пловдив председателят на федерацията Ивайло Найденов.

"Смятаме, че това е справедливият подход, тъй като тези количества газ, които сега "Булгаргаз" ще вземе от "Газпром" на намалени цени, на миналогодишните цени, са всъщност количествата, които през миналата година българската индустрия и енергетика не изразходваха поради намаленото потребление заради пандемията", обясни той.

ОТ БФИЕК отчитат, че цената на природния газ за ноември след преразглеждането от 93, 19 лв. за мегаватчас ще е с около 1-2% по-ниска спрямо октомври. "Със сигурност е с 30 на сто по-ниска от това, което щяхме да плащаме, ако не беше подадено новото заявление", отбеляза Ивайло Найденов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34