Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 лв. вход за коли в Стария град, обмислят и по-висока такса "синя зона"

До края на годината монтират бариера и на Бунарджика откъм ул. "Волга"

Община Пловдив има идея да вдигне таксите за паркиране в „синя зона“, а в Стария град да въведе такса за влизане и престой от 20 лв. на час.

Това обяви кметът Здравко Димитров, като подчерта, че това е един от начините да се ограничи достъпът на автомобилите. Това ще се отнася дори за колите на сватбарите, които сега влизат безплатно в архитектурния резерват.

Димитров обаче обясни, че бариерата в Стария Пловдив ще остане.

„В централна градска част също трябва да се вдигнат таксите, както е на запад. Няма толкова евтина „синя зона“, нашите паркинги са по-евтини дори от частните. Ако трябва да ограничим достъпа на коли, трябва да вдигнем таксите“, аргументира се кметът.

Градоначалникът не конкретизира с колко ще поскъпне „синя зона“ в центъра на града. Сега цената е 2 лв. на час престой.

Предложението на администрацията трябва да се утвърди от Общинския съвет.

До края на годината ще бъде монтирана бариера и в подножието на хълма Бунарджик, откъм страната на ул. „Волга“, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. 

„Имаме съгласуван проект с НИНКН и издадено разрешение за контрол на достъпа до хълма. През бариерата основно ще минават автомобили на ВиК и на ОП „Градини и паркове“, другите ще могат да паркират в подножието на хълма“, посочи Стаменов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04