Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои промяна в управлението на Румен Радев

„Победата на Румен Радев показа, че той има широка, равномерна подкрепа“, това заяви в ефира на Радио Пловдив проф. Александър Маринов, представител на Инициативният комитет, издигнал Румен Радев на изборите.

Според Маринов подкрепата за Румен Радев и на двата тура идва от три основни източника.

„Това бяха избирателите на партии, които ни подкрепиха; една широка група от 350-400 000 души, които са собствени избиратели на двойката Радев-Йотова;  както и подкрепа от партии, които преди това са  имали собствени кандидати“, обясни Маринов.

„Една много голяма част от народа го обича. Това се дължи на неговите качества и поведение“, каза още Маринов за победата  на Румен Радев.

Представянето на опонента проф. Анастас Герджиков, Маринов коментира:

„Около 35 дни преди началото на кампанията самият той не знаеше, че ще бъде кандидат за президент. Много е трудно в такъв кратък срок да се достигне до хората“

Не това, обаче, е била най-голямата „пречка“ за проф. Герджиков според Маринов.

„Най-голямата пречка беше това, което бе най-големият актив на Радев. Имаше един ясен избор между статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС и промяната, в лицето на други партии, и желанието на голяма част от българите“, заяви професорът.

По думите му, въпреки качествата, които проф. Герджиков притежава, „когато си от грешната страна, няма как да спечелиш“.

Поддръжникът на новия стар президент споделя още, че предстои да видим ново управление от страна на Румен Радев.

„Промяна ще има, защото през целия си 1-ви мандат той беше във враждебна среда. Той играеше ролята на основен критик на управлението. Сега тази роля отпада. Има движение към нов модел. Оттук нататък неговата основна роля е да бъде позитивен фактор, да подкрепя решения, които са от полза на българското общество“, заяви проф. Александър Маринов.

Цялото интервю с проф. Александър Маринов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00