Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите от цигарената афера с потвърдени присъди

| обновено на 22.11.21 в 12:12

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Пловдивския Апелативен съд, с която петима полицаи получават затвор и глоби за грабеж на цигари и вземане на подкуп.  

Разузнавачът от Криминална полиция към пловдивската дирекция Петър Атанасов и колегата му  от Общинска охрана Стефан Модев получиха по по 6 години лишаване от свобода и забрана за работа в системата за същия срок. 

Отделно Стефан Модев е с наложена глоба от 6000 лева. 

Двамата са признати за виновни за извършения от тях през декември 2016 г. в Пловдив грабеж на безакцизни цигари, пари и документи за над 41 500 лева от трафикант на незаконни цигари от Столипиново. 

Освен това, бившият полицай Стефан Модев, заедно с тогавашния началник на Районното управление в Раковски  Георги Илиев и колегите му Валентин Гоцев и Желязко Колев след изнудване са  взели подкуп от 10 000 евро от  същия трафикант. 

Полицейският  шеф е  Георги Илиев е осъден на 5 години затвор и 5000 лв. глоба, плюс 6-годишна забрана за заемане на длъжност в МВР.  

Другите бивши  полицаи Валентин Гоцев и Желязко Колев също са с наказателни присъди - 4 години  за Гоцев и 3 г. условно за Желязко Колев, както и глоби от по 3000  4000 лева за двамата. 

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Предисторията датира от декември 2016 г, когато първите двама полицаи  – Петър Атанасов и Стефан Модев изготвили  план да ограбят известен им отдавна контрабандист на нелегални цигари.  Месеци по-късно, използвайки оперативна информация и след проследяване, те ме заложили "капан"  и го хванали в момент на превоз на поредната пратка. 

Тогава  със сила и заплахи "конфискували" за себе си  кашони с 5 000 кутии цигари, марка „Busi-nees royals“ за общо 37 500 лева, както и: 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева плюс кожен калъф за документи, всичко отнето на обща стойност 41 500 лева.

Нещата се случили така: 

През май 2017 г.  контрабандистът карал с буса си, натоварен с  цигари без бандерол. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар. Полицаите знаели какво вози търговецът от „Столипиново” и затова спрели буса му за проверка в парка. Там му заповядали да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява, ще влезе в затвора. През това време на мястото  пристигнал друга кола -  „Фолксваген Пасат“, в който натоварили 5 000 кутии цигари от буса. От кожена чанта в колата на търговеца взели еврото, турските лири и левовете.

След това престъпление и арестите на Модев и Атанасов, от дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР започнали да разследват получени информации за замесени и други полицаи. 10 месеца по-късно били закопчани: началникът на РУП Раковски Георги Илиев и подчинените му „младши разузнавач” в група „Криминална полиция Валентин Гоцев и младши инспектор Желязко Колев.

Търговецът на цигарите без бандерол получил призовка да се яви в Районното управление в Раковски. Според прокуратурата преди това Стефан Модев, Георги Илиев, Валентин Гоцев и Желязко Колев се били договорили да го извикат. Там те му казали, че „работата е сериозна” и поискали  20 000 лева, за да не го разследват. Няколко дни по-късно на полски път край село Войводиново Стефан Модев чакал в черен джип, когато свидетел му предал парите. Модев скъсал снимката на търговеца и разделил парите с останалите под пагон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

16 нарушения за 3 години има младежът, причинил тежката катастрофа на "Руски"

Загиналият шофьор от тежката катастрофа в Пловдив е с регистрирани 16 нарушения и 5 акта за три години откакто е с книжка, съобщи Красимир Нешев, началник на "Пътна полиция" в Пловдив на пресконференция в прокуратурата. Тежко ПТП в Пловдив: Двама младежи загинаха, други двама са ранени Тежката катастрофа, отнела два човешки живота, е..

публикувано на 13.05.24 в 16:50

РИОСВ глоби нарушители с над 47 000 лева през април

550 са проверените през април обекти от Екоинспекцията в Пловдив. Освен планираните 215 проверки са извършени и 362 извънредни за спазването на Закона за опазване на околната среда.   Съставени са 12 акта и са издадени 5 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби за общо 26 300 лева. Освен това с установени..

публикувано на 13.05.24 в 16:38

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg. За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно..

публикувано на 13.05.24 в 16:17

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага заради..

публикувано на 13.05.24 в 14:51

Март 2024 е бил с 22% по- щедър за хотелиерите в Пловдивско

56 000 туристи са гостували в местата за натаняване в Пловдивска област през месец март.  Данните на Териториалното статистическо бюро - Юг покзазват ръст с 13.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Близо 84% от всички пренощували са български граждани. Най- посащавани са били хотелите с 3 или 4 и 5 звезди. Приходите от..

публикувано на 13.05.24 в 13:51