Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 загинали в адска катастрофа и пожар на автобус на АМ "Струма"

| обновено на 23.11.21 в 08:34

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма".  Седем души са ранени и приети в болница. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. 

Инцидентът е станал  минути след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция".

Превозното средство е с македонска регистрация.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.

Оцелелите 2 жени и 5 мъже са настанени в "Пирогов".

Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той. „Влажен е пътят. Не вали дъжд.“

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов. 

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра, уточни комисар Николов.  

Дали загиналите са 46 или 45 ще се уточни едва след като всички жертви бъдат извадени от автобуса, защото се уточнява имало ли е прехвърляне на пътници от един автобус на друг при пътуването, обясни той. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Служебният премиер Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пристигнаха на местопроизшествието. 

Чуйте първите им изявления в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кола прегази възрастна жена на кръстовище в Сопот

Възрастна жена е починала след пътно произшествие в Сопот. Сигналът е получен в полицията към 11.30 ч. - на кръстовище в града движещ се на заден ход лек автомобил "Сузуки" блъснал 78-годишна пешеходка.  Пострадалата е транспортирана в пловдивска болница, от където по-късно  е издъхнала.  Колата управлявал мъж на 56 години. Пробите му..

публикувано на 04.06.24 в 16:40

По- скъп ток и по- евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%, като за киловатчас ще се плащат 13 стотинки, а за дневната – 22 стотинки.  За сравнение в Западна България токът поскъпва с 2,74%, а в..

публикувано на 04.06.24 в 15:07

Изправят пред съда мъж, запалил дома на съседката си в Белозем

Прокуратурата привлече 48-годишен мъж като обвиняем за умишлен палеж в Белозем.   Пожарът е избухнал вечерта на 31 май  т.г. в къща в селото. Преди избухването на огъня мъжът заплашил собственичката, че ще й запали имота.  Заплахата е отправена след битов съседски спор.   Пожарът на къщата е тръгнал от покрива, а при огледа след потушаването му..

публикувано на 04.06.24 в 14:04

Проверяват пловдивскитe автобуси за неработещи климатици

Масови проверки на автобусите в градския транспорт за неизправни климатици се извършват в момента в Пловдив. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.  Според него жалбите от граждани на телефона за сигнали в предприятието са много от началото на жегите, а необорудваните с климатици..

обновено на 04.06.24 в 13:43

РИОСВ спря незаконни изкопни работи на Младежкия хълм

След сигнал на граждани РИОСВ Пловдив спря изкопни дейности на Младежкия хълм. Проверката на екоинсепкцията е установила, че на улица „Велбъжд“, срещу новопостроена жилищна кооперация на № 4, на място, попадащо в обхвата на природната забележителност, действително са извършени изкопни дейности. Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена..

обновено на 04.06.24 в 13:42