Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занаятчийското училище обучи 400 деца и родители

Близо 400 деца и родители са преминали обучение в Занаятчийското училище в Стария Пловдив – отчетоха организаторите от Регионалната занаятчийска камара и общинския отдел „Култура“.

В проекта участваха над 20 майстори занаятчии, а начинанието бе финансирано от Министерството на културата със 100 хил. лева.

От продажбата на изделия и сувенири, изработени от децата, са събрани 5700 лева, които ще бъдат преведени благотворително във Фонда за изграждане на детска болница в Пловдив – съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.

„Полезно е общуването на учениците с майсторите занаятчии, които са истински пазители на националната памет и съхраняват нематериалното културно наследство. Затова ще се постараем този проект да продължи и догодина, вече с общинско финансиране“ – увери заместник-кметът по културата Пламен Панов.

Сред занаятите са рисуване върху стъкло, художествена керамика, кукли, сладкарство, гайтанджийство, иконопис, изработване на накити от мъниста, фотография и др.

Занаятчийското училище за деца има мисията да запази и популяризира българските традиции в занаятите – уверяват от Занаятчиската камара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

публикувано на 17.05.24 в 10:07

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки. Защитава..

публикувано на 17.05.24 в 09:03

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46