Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за репродуктивното здраве

Община Пловдив стартира от днес кампания за превенция на репродуктивното здраве

До 15 декември, желаещите да бъдат изследвани безплатно, могат да се запишат, като изтеглят необходимите документи от сайта на общината, от секция „Обяви“ или ги попълнят на място в канцеларията на „Диагностично-консултативен център І – Пловдив” (Понеделник пазара), където ще се извършват прегледите.

Кампанията е насочена към мъже и жени на възраст до 35 години и за нея са предвидени 15 хил. лв. от общинския бюджет, които ще обхванат 180 желаещи. Скринингът включва прегледи за жените при специалист акушер-гинеколог с вземане на цитонамазка и изследване на Антимюлеров хормон, а за мъжете преглед при уролог за наличие на варикоцеле, изследване на спермограма по критериите на СЗО и виталност на сперматозоидите.

Средствата за прегледите са осигурени от бюджета на Община Пловдив и са одобрени от Общинския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

66 годишен мъж е в ареста по подозрение, че е отровил куче

На два сигнала за проявена жестокост към животни са реагирали служителите на полицията в Пловдив.  В Първо районно управление постъпила жалба от стопанин, който открил отровено домашното си куче в двор в квартал „Беломорски“. Като заподозрян за умишлено причинената смърт на животното бил задържан 66-годишен пловдивчанин. Другият сигнал е в..

публикувано на 27.06.24 в 12:18

Катастрофа затапи изхода на Пещерско шосе

Катастрофа затруднява движението на изхода на Пещерско шосе. Сигналът е получен след 8 ч. тази сутрин.  Според предварителната информация лек автомобил "Мерцедес" предприел ляв заовой и отнел предимството на мотоциклет "Хонда", чийто 33-годишен водач е откаран в болница за прегледи.  Той и 58-годишният шофьор на колата са изпробвани за употреба..

обновено на 27.06.24 в 10:32

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Днес текат..

обновено на 27.06.24 в 10:07

Медицината отново най-желаната специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

публикувано на 27.06.24 в 09:35

Бури, градушки и валежи над половин България днес

Днес над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки.  Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. В източната половина на страната през деня ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури в..

публикувано на 27.06.24 в 08:43