Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Зелената енергия и регионалният бизнес

| обновено на 03.12.21 в 09:47

Рязкото увеличение на цените на енергията постави в трудна ситуация  гражданите, предприятията, Европейската комисия и правителствата в ЕС. Положението става извънредно на фона на загубата на приходи и за домакинства, и за бизнес заради продължаващата ковид-криза. Може ли зелената енергия да е ключ към решаване на част от проблема?

В търсене на  отговор за собственото си производството на луксозни обувки, фабрика в Пещера от 2017-та започва поетапна подмяна енергийните си източници и вече е на крачка от постигане на целта си. Заместник управителят на компанията Ремзи Ингилизов разказва:

„До края на тази година ние ще постигнем пълна енергийна независимост в условията на нестабилност, която витае наоколо около цената на електроенергията и реално погледнато ще сме първата енергийно независима компания в модния сектор в странаата. Инвестицията няма да надхвърли 1 млн лв. Тя ще спестява 486 тона въглеродни емисии на годишна база, съответно ще произвежда приблизително 4 млн. и половина киловат часа електроенергия на годишна база, което практически ще осигури пълната енергийна независимост на компанията, ще подсигури въглероден неутралитет в насока на използване на зелена енергия и съответно ще направи нашия бизнес по-устойчив. Разбира се, ние предвиждаме в 5 годишен период тази инвестиция да бъде възвърната. В дългосрочен аспект това би било още дна стъпка в осъществяване на цялсотната ни зелена стратегия“.

В Европа отделни региони – в Португалия например – са с добри примери за преминаване на бизнеса на възобновяеми енергийни източници. В онлайн семинар с български журналисти, организиран от Българския офис на ЕК на тема „Енергийни цени и зелен преход" координиращият говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката и климата Тим Макфий сподели :

„Вече няколко години имаме цел за увеличаване на възобновяемите източници в Европа и да гарантираме най-ефективното използване на енергия. Има много начини за например подобряване на технологиите, по-ефективен транспорт, изолация на жилищните сгради... Има много способи да се подобри енергийната ефективност, както в частния, така и в обществения сектор. И ние ще увеличаваме допълнително целите, предложени през юли – до 40 % участие на възобновяеми енергийни източници до 2030-та година, ще коригираме и данъчните ставки да бъдат в помощ на енергийната ефективност.“

Програмите и проектите за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници са сред  областите, за които Европа отпуска сериозни средства по различни линни -  и социална – за справяне с енергийната бедност, и икономическа – за въвеждане на иновации и създаване на работни места, и екологична - по глобалния план за климата. Петър Кисьов от Енергийна Агенция Пловдив коментира:

„Ние трябва да започнем с демонстрации на добрите практики, оттам  да преминем с подходящи регулации и политики на национално и местно ниво в тази сфера. Разбира се, бизнесът не остава по-назад. По-скоро бизнесът на България е крачка напред пред регионалните власти и дава най-добрите примери в тази насока. Но именно възобновяемата енергия е ключ към декарбонизацията на икономиката и към устойчивия преход, към който всички се стремим“.

В момента Енергийна Агенция Пловдив работи по проект за снабдяване на 3 сгради в Общинския детскикомплекс за социални услуги „Свет Свети Константин и Елена“ в областния град с хибридни инсталации. До 3 месеца те ще бъдат инсталирани и се очаква да допринасят реално за чистотата на въздуха в града, както и да спестяват реално от месечните сметки за електричество на социалното заведение. 

„Този тип инсталации и технологии стават все по-жизнеспособни в резултат на нарастващите цени и в резултат на тенденциите тези цени никога да не се върнат назад, а напротив. Така че този тип технологии стават все по-жизнеспособни.“

Добрите примери – и в местния обществен сектор, и в регионалния бизнес, подкрепени с достатъчно финансови инструменти от ЕС за въвеждане на зелена енергия, тепърва ще насърчават за по-сериозното ѝ навлизане на континента. А това може да се окаже онзи катализатор за рестарта на Европа, от който заради ковид-кризата ще има нужда не само регионалният бизнес. 

Чуйте репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01

Христо Иванов подаде оставка като лидер на ДаБг и като депутат

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не..

публикувано на 10.06.24 в 14:50
Любомир Стефанов

ПП-ДБ са най-големите губещи на тези избори

След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, в програма "Ден след ден" коментарите резултатите с политолога Любомир Стефанов .  Той подчерта, че днес оценката на гражданите към политиците е Слаб 2,75 . "Избирателната активност е шамар, откакто провеждаме избори в България, в последните 35 години, толкова ниска..

публикувано на 10.06.24 в 14:06

Борисов обясни в село Магерово защо ГЕРБ са първи на изборите

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:28