Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с акциите на Варна в Панаира може да стигне и до съда

| обновено на 08.12.21 в 16:56


Общинските съветници от "Демократична България" от Пловдив заедно със съпартийците си от варненския Общински съвет изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева, в което я приканват тя да поиска изпълление на решението на варненските съветници от 2017 година акциине на общината в "Международен панаир" Пловдив да бъдат дарени на държавата.

"Вече 4 години варненският кмет Иван Портних" не изпълнява това решение на Общинския съвет", каза адвокат Веселина Александрова, която е председател на групата общински съветници от "Демократична България в пловдивския Общински съвет.

Припомняме, че вчера пловдивският кмет Здравко Димитров съобщи, че варненският му колега Портних го е информирал, че община Пловдив може да получи варненския дял в Панаира от 29%, но срещу 16 милиона лева.

"Това по-скоро ми звучи като разговор между приятели на маса", коментира предложението Веселина Александрова. Тя добави, че  няма представен документ, че кметът възнамерява да предложи на общинските съветници да одобрят такава продажба на акции.

На утрешното заседание на Общинския съвет на Варна отново ще се гледа предложението за увеличаване на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест“ чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“. На предната сесия на 27 октомври предложението бе оттеглено.

Одобряването му би увеличило дела на "Пълдин туринвест" в Панаира до близо 80 на сто и останалите акционери-община Пловдив и държавата биха изгубили възможността да блокират предложения за разпореждане на бизнесмена Георги Гергов, който притежава най-големия дял акции.

"Ако съветниците одобрят това предложение, областният управител може да го оспорва, а може и да се стигне до съд", прогнозира Веселина Александрова.

Междувремнно служебният премиер Стефан Янев заяви в Народното събрание, че правителството е изпратило писма до двете общини - Варна и Пловдив, в която се казва, че прехвърлянето на акциите не трябва да се случи.  "Пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание. И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти”, каза още премиерът Янев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45