Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден рестарт на делото за убийството на Жоро Плъха

В този час в Апелативния съд започва подновеният процес за убийството на крадеца Георги Джевизов, по прякор Жоро Плъха, застрелян от д-р Иван Димитров по време на обир в имота му.  

Делото на  висшата инстанция е заради обжалване на предишното съдебно решене и от двете страни. Доктор Димитров, който бе оправдан за убийството, прието за „неотложна самоотбрана“,  обжалва условната си присъда за незаконното притежание на пистолета с който простреля крадеца. 

От своя страна прокуратурата и роднините на убития протестират оправдателната присъда и настояват за ефективна.  

Георги Джевизов бе застрелян през март 2018-та година при опит за кражба в гаража на лекаря.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жега, порои и градушки в голяма част от страната днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези области да..

публикувано на 12.06.24 в 07:22

Тридневна кампания „Дарете кръв, спасете живот!“ в Пловдив

Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив организира тридневна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.  Всеки, който иска да дари кръв, може да го направи от днес  до петък, от 09.00 до 13.00 ч. в мобилен кабинет на площад „Стефан Стамболов“.  Мотото на кампанията е „Дарете кръв, спасете живот!“. Призивът е пловдивчани и..

обновено на 12.06.24 в 06:52

Паметна плоча за загиналите във Втората световна война в Марино поле

В карловското село Марино поле ще бъде открита паметна плоча, посветена на загиналите военни и цивилни по време на Втората световна война. Днес се навършват 80 години от смъртоносните бомбардировки над летище Марино поле. Мемориалният знак се намира в парка до кметството, където преди месец започна изграждането на православния храм „Св. пророк..

обновено на 12.06.24 в 06:52

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Над 54 хиляди десетокласници се явяват на национално външно оценявене по математика днес. Изпитът започва в 8 часа и продължава 90 минути. Той се провежда в над 1000 училища в страната и за него са нагажирани близо 14 000 квестори.  Тестът съдържа 17 задачи, като 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи – с разширен..

обновено на 12.06.24 в 06:51

Пуснаха движениeто по Голямоконарско шосе след катастрофата

Девет часа след тежката катастрофа на Голямоконарско шосе от тази сутрин, пътят вече е разчистен и свободен за движене , съобщиха от пловдивската полиция. Частично обаче продължават  дейностите за цялостно почистване на пътната настилка в участъка.   Там, към 8.40 ч. поради неспазена дистация камион блъсна отзад празна цистерна, като при удара тя се е..

обновено на 11.06.24 в 19:56