Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионерите не искат картинг писта "Лаута" да става паркинг

Да не се разрушава вече готово спортно съоръжение като картинг пистата „Лаута“ в Пловдив заради изграждането на многоетажен паркинг – за това апелираха съдружниците на дружество „Делта Карт“ Ивайло Цонев и Станислав Сираков, които са концесионери на съоръжението.

Те заявиха, че се надяват на следващата общинска сесия съветниците да се съобразят с интересите на гражданите и да удължат концесията за ползване на съоръжението с 6 години и 8 месеца, каквато опция има по вече сключения договор.

Припомняме, че това предложение не мина на предишната общинска сесия. Причината бе, че общинският съветник Атанас Узунов поиска да се включи клауза, според която концесията се прекратява, ако има необходимост и искане от УЕФА и ФИФА за изграждането на многоетажен паркинг за по-висок лиценз на стадион „Локомотив“.

„Тази писта е от национално значение за деца и родители. Тук идват да спортуват картинг деца от цялата страна. Имаме над 60 участници в националния любителски шампионат, отделно 20 деца тренират постоянно този спорт. Пистата осигурява 30 работни места“ – отчете управителят на дружеството Ивайло Цонев, който е известен автомобилен състезател. Той подчерта, че удължаването на договора за концесия, който изтича през април, догодина, е естествено право.

Ако договорът не бъде удължен, общината е длъжна да изплати на концесионерите подобренията в съоръжението, които възлизат на около 3 млн. лева.

„Ние не искаме това, а желаем да запазим едно съоръжение с 50-годишна история и с национално значение в картинг спорта“ – заявиха концесионерите.

„Паркинг около стадион „Локомотив“ може да бъде изграден поне на още три съседни парцела, които са свободни и пустеят“ – подчерта Цонев. Той допълни, че дружеството има отговор от общината, че удължаването на концесията не създава пречки за реализирането на стадион „Локомотив“, тъй като двата обекта попадат в различни урегулирани поземлени имоти.

Никой не е против удължаването на концесията – категоричен е Атанас Узунов. Той обаче настоява за нова клауза в договора, с която се застрахова за изграждането на паркинг, ако възникне нужда от това.

Предложението за удължаването на концесията ще се гледа пак на предстоящата сесия на 21 декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Серия пожари в Пазарджишко

Пожар избухна  в 2 необитаеми къщи в стрелчанското село Свобода, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Сигналът е получен на телефон 112 към 13 50 часа. Огъня гасят пожарникари от Стрелча с 1 автомобил  още 2 екипа от службите в Панагюрище и Пазарджик. Пожарникарите се стремут да локализират огъня, за да не обхване трети необитаем..

публикувано на 23.06.24 в 08:22

Извънредни кметски избори в Панагюрище

В Панагюрище се провеждат извънредни избори за кмет. Двама са претендентите за кметския пост - независимият Желязко Гагов, който бе избран на редовния вот през октомври, и дългогодишният кмет Никола Белишки от ГЕРБ.  До извънредния частичен вот се стигна, след като Върховният административен съд касира предишния изборен резултат заради открити..

публикувано на 23.06.24 в 08:20

Църквата празнува Петдесетница

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува раждането на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Празникът на Светия Дух е в понеделника след Петдесетница.

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Ден на отворени врати в Роженската обсерватория

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория. По традиция вратите на обсерваторията се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп.  В параклиса бе отслужен водосвет и даден курбан за..

публикувано на 23.06.24 в 08:15

Авто ретро поход Ромбус 2024 финишира в Карлово

Карлово ще бъде финална спирка на Авто ретро поход Ромбус 2024.  От 16:00 часа на паркинга на ъгъла на ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Ген. Заимов“ ще пристигнат участниците в проявата.  Тази година в ретро похода Ромбус участват около 40 екипажа с ретро коли и 10 с ретро мотори.

публикувано на 23.06.24 в 08:12