Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири смолянски общини остават в бедствено положение

Обилен сняг заваля в област Смолян, който затруднява работата по отстраняване на щетите, нанесени от наводненията следствие от проливните дъждове и силния вятър през последните дни. Бедствено положение бе обявено в 4 смолянски общини. Придошлите води на реки на места отнесоха водопроводи и мостове, подкопаха пътища, наводниха сгради и земеделски земи. 

Заради лошото време движението на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета на територията на област Смолян  остава ограничено, съобщиха още от Агенция Пътна Инфраструктура. Пътят към Триград, Широка Лъка, девин и Смолян е неосъществим, каза в интервю за Радио Пловдив замеснтик- областният управител Андрей Кадишев.

"Правим изключение само, ако се наложи линейка или коли на пожарна безопастност да минават. Най-тежко е в Смолян. До края на деня ще приключим с описването на щетите и ще предадем информацията. Информацията от АПИ е за аварийни дейности на стойност малко над 400 хиляди и около 680 метра подпорни стени, които тепърва трябва да се проектират и осъществяват", каза Кадишев.

Снежната покривка е от 5 до 30 см, каза още Кадишев. Към момента има и две  новоактивирани свлачища в селата Солища и Стойките. По-рано днес бе отменено бедственото положение в община Мадан,  от областната управа се надяват в следващите 2 дни  то да бъде отменено и в други смолянски общини. 

100-метров водовъртеж е унищожил инфраструктурата в пещерата "Дяволското гърло", като силно е пострадал и пътят до туристическата атракция. Нанесени са огромни щети, разказа за Радио Пловдив Мичо Солаков от Туристическо дружество "Орфей" - Девин.

По думите му, щетите са за десетки хиляди лева, но това е относително, докато не влязат и огледат пораженията.

Самата пещера не е достъпна, защото пътят се е срутил, има паднали подпорни стени и пропаднал асфалт, а маршрутът на пещерата е наводнен.

Обстановка в община Родопи

Временният пешеходен мост над река Върлещица в село Първенец вече е отворен за пешеходци. Изградена е нова конструкция за преминаване на хората, съобщи кметът на селото Ренета Плевнелиева.

Обходният път през реката беше временно затворен , след като водата повиши опасно нивото си и за секунди отнесе конструкцията, по която пешеходците минаваха, докато се възстановява разрушеният преди време мост.

На територията на високите села Скобелево, Бойково, Ситово, Дедово и Лилково снежната покривка е около 30 см. Пет машини на фирмата, ангажирана с почистването работят, за да изчистят и опесъчат настилката. Пътищата са проходими при зимни условия.

Тази вечер трасетата към високите села в общината ще бъдат обработени срещу заледяване.За обработка на пътната настилка и пешеходните зони община „Родопи" е осигурила 400 тона пясоко-солна смес.

Създадена е организация за извършване на сметосъбирането, като за високопланинските села има изготвен график до края на зимния период през месец април догодина.


Още от категорията

Чистят ръчно ул. "Възход" заради липсата на контейнери

Два огромни камиона бяха напълнени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци на ул. „Възход” в „Столипиново”. Това стана при извънредна акция на „Чистота” след сигнал на граждани, че пространството се замърсява поради липсата на контейнери. Директорът на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева увери, че се търси вариант как  на посоченото място..

публикувано на 22.02.24 в 15:42

Екипът на Костадин Димитров иска смяна на шефа на Онкодиспансера

Предсрочното освобождаване на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Тихомир Дерменджиев поиска ръководството на община Пловдив.  „Смятаме, че Комплексният онкологичен център може да работи много по-добре, да бъде много по-отворен към хората с по-добра среда за лечението на тежко болни хора, а също така и за превенция“,  заяви за Радио..

публикувано на 22.02.24 в 13:08

Според министър Вътев протестите в агросектора няма да спрат

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев прогнозира в Пловдив, че протестите в аграрния сектор няма да спрат. Причината е, че те са трупани с години и няма как да се решат за кратко време, смята министърът: "Проблемите не се решават само с отпускане на финансови средства. Много е трудно за кратко време да се решат толкова натрупани..

публикувано на 22.02.24 в 12:59

Кола блъсна такси на кръстовище, двама са пострадали

Шофьор на такси и пътничката в него са ранени при тежка катастрофа на кръстовището на улиците "Богомил" и "Лев Толстой". Инцидентът е станал към 10.00 часа.  По първоначални данни лека кола е пренебрегнала знака "Стоп" и така е отнела предимството на таксито, удряйки го странично. На мястото бързо са пристигнали полиция и линейка.  Двамата..

публикувано на 22.02.24 в 11:24

ОП - Пазарджик повдигна обвинение на бизнесмен, опитал да източи 10 млн. лв. ДДС

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 51-годишен бизнесмен за опит за данъчна измама в размер на близо 10 млн. лева. Мъжът опитал да получи сумата от държавния бюджет като ДДС за възстановяване. В измамата участвал и помагач, изготвил фактури с невярно съдържание за фиктивни доставки и продажба на трюфели и гъби...

обновено на 22.02.24 в 11:10