Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ Коледа дари хематологичен апарат на УМБАЛ "Пловдив"

„Българската Коледа“ дари модерен хематологичен автоматичен анализатор за диагностика и изследване на най-малките пациенти в УМБАЛ „Пловдив“.

Кампанията тази година е  насочена към подобряване на диагностичния процес, спешните състояния и интензивните грижи на малките деца. Точно в тази връзка дарението ще е много полезно, разказва д-р Галина Драганова, началник  отделение „Клинична лаборатория“ в бившата окръжна болница.

„Това е апарат който ни дава информация за пълната кръвна картина на бебенцата. Работи с минимално количество кръв и по този начин не се травмират недоносените деца. 10-15 пъти по-малко кръв се използва, за да се изследват всички необходими показатели на детето“, обясни д-р Драганова.

Хематологичният анализатор ще се ползва предимно за изследване на недоносените бебенца. Отделението по неонатология и в момента е пълно, като в него се приемат, изследват и лекуват малки пациенти от цяла южна България.

Управителят на болницата д-р Динчо Генев допълни, че това е поредното дарение от  „Българската коледа“ за детските отделения и благодари на инициативата.

„Тази инициатива е помогнала много на болницата и то най-вече по отношение на  детското здравеопазване, за да може да се оказва най-качествената помощ на децата и съответно с най-малкото травматизиране на самите деца . Благодарни сме на тази инициатива, на идеята, с която е създадена - да бъде насочена инициативата към децата, защото те са  бъдещото на държавата“, каза управителят на болницата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците в..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованеието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14