Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът може да поскъпне с 1%, а не с 11%

Трудно е да се сложи юзда на цените на електроенергия, които вече са борсови цени и се влияят от пазарите в цяла Европа, но може да се търси решение на национално ниво, така че потребителите в България да плащат една цена, която е поносима и съизмерима“, това заяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив енергийният експерт Антон Иванов.

„Говорим за две различни неща- едното е борсовите цени, които в цяла Европа са високи, а от другото- цени, за които производителят у нас прави разходи и следва те да са прехвърлени към потребителя“, каза Иванов.

Според енергийния експерт е възможно цените на тока за битовите потребители да се повлияят от предложението на служебното правителство за намаление на ДДС с 10%.

 „Тъй като ДДС-то влиза в сметката на всеки, то увеличението на цената на тока с около 11%  и намалението на ДДС с 10%, би довело до изравняване“, което на практика ще увеличи цената на тока с около 1-2%.

„Съгласен съм, че проблемът е доста по-сложен и това решение не ни показва целия му обхват“, каза още Иванов.

Избягваме, обаче, да търсим решение на това как по-евтината енергия, произведена в България, да достигне с предимство до българските потребители, заяви енергийният експерт, като сподели, че самият той не намира обяснение на ситуацията.

„Имаше възможност това да се случи дори при сегашното ценово преразглеждане. Но не мога да си обясня защо не увеличим дяла на енергията от АЕЦ Козлодуй в микса, който се предлага за бита. Това би било най-естественото нещо“.

Енергийният експерт, все пак, изрази надежда, че след встъпването в длъжност на новото редовно правителство, ще бъде намерен баланс.

„Уверен съм, че новият икономически министър Корнелия Нинова ще направи усилия в тази посока, ще бъдат обсъдени тези възможности и ще видим по-различно развитие“, каза още Иванов.

Цялото интервю с Антон Иванов слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20