Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на хора "Ангел Букорещлиев"

Юбилеен концерт по повод  125 години от основаването на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ ще се състои в читалище „Шалом Алейхем – 1945“ на ул. „Христо Г.Данов“. 

Концертът е под надслов „Песента сдружава, развеселява и утешава“, приет като девиз от непрофесионалните  хористи от създадения през далечната 1896 г. любителски мъжки хор, преименуван по-късно Пловдивско Певческо Дружество. Пръв председател на хоровата формация е знаменитият словенец, създател на стенографията в България Антон Безеншек и с диригент Ангел Букорещлиев.

В многогодишната си история Дружеството постига многобройни професионални успехи у нас и в чужбина, отличени с престижни музикални награди. Сред тях са голямата награда „Златен дракон“ от хоровия фестивал в Ланголен с диригент Крикор Четинян и участието в ораторията „Жана д”Арк на кладата“ на Артур Онегер, съвместно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков.

Входът за концерта е свободен при спазване на всички противоепидемични мерки.


Още от категорията

Празнуваме деня на Св. Сава

На 5 декември православната църква почита светеца Свети Сава, но в България представите са за жена светица - Света Сава, сестра на Св. Варвара и Св. Никола, покровителка на чумата. Варвара и Сава са двете сестри на Свети Никола. Според поверията Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна..

публикувано на 05.12.22 в 06:38

"Пловдив, където време няма" в "Град под града"

В тазседмичното издание на предаването за алтернативни погледи и криворазбрана пловдивска философия "Град под града" ще си говорим за различните измерения на Пловдив, за текстурата на спомените и най-вече за преживяването на самия град във всичките смисли на думата.  Бъдете с нас точно след новините в 15 ч. 

обновено на 04.12.22 в 16:35

Арменската църква в Пловдив празнува 194 години от освещаването си

194 години от освещаването на арменската църква в Пловдив се отбелязва тържествено днес. От  12:30 часа в двора на арменската Апостолическа църква "Сурп Кеворк“ ще бъде представена празнична културна програма по повода. Голяма ценност за арменския храм са старите икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка",..

обновено на 04.12.22 в 10:55

Женска Коледа е, отбелязваме Св. Варвара

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара , отбелязван и от православието, и от католицизма.  Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век.  На Варвара се заварват денят и нощта и стават равни. Празникът се нарича още Варварица, Варваринден или Женска Коледа. В..

публикувано на 04.12.22 в 10:53

В "Срещите" разговор с Неда Антонова за новата й книга

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова говорим по новата й книга "Елегия".  Когато баща ти е цар" . Разговор за власта, любовта, самотата, родовата кръв...  "Като нямаше кой да ми разкаже как се е случило, разказах го, както мислех, че се е случило".  Така започна разговора ни с Неда Антонова за  двете й героини Тамара-Мария Шишман и..

обновено на 03.12.22 в 10:31