Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на хора "Ангел Букорещлиев"

Юбилеен концерт по повод  125 години от основаването на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ ще се състои в читалище „Шалом Алейхем – 1945“ на ул. „Христо Г.Данов“. 

Концертът е под надслов „Песента сдружава, развеселява и утешава“, приет като девиз от непрофесионалните  хористи от създадения през далечната 1896 г. любителски мъжки хор, преименуван по-късно Пловдивско Певческо Дружество. Пръв председател на хоровата формация е знаменитият словенец, създател на стенографията в България Антон Безеншек и с диригент Ангел Букорещлиев.

В многогодишната си история Дружеството постига многобройни професионални успехи у нас и в чужбина, отличени с престижни музикални награди. Сред тях са голямата награда „Златен дракон“ от хоровия фестивал в Ланголен с диригент Крикор Четинян и участието в ораторията „Жана д”Арк на кладата“ на Артур Онегер, съвместно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков.

Входът за концерта е свободен при спазване на всички противоепидемични мерки.


Още от категорията

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22

Тази събота в "Срещи" разговор с журналиста Росен Тахов

Тази събота в предаването "СРЕЩИ" Людмила Сугарева разговаря с Росен Тахов по  книгата му "Легенди и истини в българската история". Един разговор  за нас българите.  На какво вярваме повече - на легендите или на истините? Слушайте, разговорът е любопитен.

публикувано на 23.02.24 в 10:18

Отварят за посещения и сграда "Ирини" от 18 април 2024 г.

С директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева каним децата и родителите на традиционните работилници за мартеници в Стария град, които ще се проведат тази събота и неделя. Входът е свободен. Работилничките ще се провеждат в къща Стамболян и в къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. "Съборна". Говорим и за Епископската базилика, която попада..

публикувано на 23.02.24 в 09:38

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19