Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Демира Недева в "Добро утро, ден!"

| обновено на 09.01.22 в 10:42

От 2016 година до днес Демира Недева спечели толкова медали от Световни, Европейски и Балкански олимпиади и състезания по математика, че е напълнила едно чекмедже в нейната стая. Тя е сред най-награждаваните момичета в точните дисциплини, където традиционно печелят момчетата.  

На 10 години, като гост в Радио Пловдив тя ни каза: "Не си мислете, че математиката е скучна. В нея има предизвикателство и много адреналин. Човек не е безгрешен и решението на задачите те карат да се учиш на различни неща."

Демира тогава мечтаеше да стане пилот на самолет и да изобрети машина на времето. Сега е променила своята мечта и иска да се занимава със системно програмиране. Вече е тинейджърка на 15 години, тя учи в Математическата гимназия в Пловдив.

Световна шампионка по математика, има участия на конференции и олимпиади, но целта ѝ е да влезе в престижен университет в Англия или Франция, където да изучава програмиране и компютърни технологии. 


Още от категорията

Общественият съвет към ЦИК иска максимално използване на машините

Общественият съвет към ЦИК излиза с призив за предстоящия на 2 април извънреден парламентарен вот да се използват максимално машините за машинното обработване на гласовете. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Стефан Манов от Обществения съвет към комисията. „Искаме да има прозрачност, да се отпечатва длъгият протокол от машината. И..

публикувано на 03.02.23 в 09:54

Граждани недоволстват и искат спиране на строеж в "Западен"

Община Пловдив продължава да поставя инвестиционните намерения на частни фирми над обществения интерес, твърдят  жителите в блока на ул. "Кръстьо Раковски" от номера 19 до 21, зад бившия магазин "Направи си сам". Имотът  е един от седемте парцела, предоставени миналата година на фирмата „Тея Инвест“, като замяна срещу 50 декара на Гребната база,..

обновено на 02.02.23 в 17:35
Владимир Тодоров

"Гражданска отговорност" няма да поскъпне драстично

  "Първоначално Министерството на финансите внесе един законопроект, който беше доста притеснителен за застрахователния бранш", каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за промените в Кодекса за застраховане, които са свързани с покриване на щети в чужбина при пътни инциденти, причинени от клиенти на български..

публикувано на 02.02.23 в 17:20

Неофициалното мнозинство ГЕРБ, ДПС, БСП спря важни закони

48-то НС приключи своята работа с финални декларации на парламентарните партии.  Законодателната програма и на този парламент се получи като „дежа вю“, отнесено към предишния.  Множеството сочени като изключително важни законопроекти така и не се оформиха заключително.  Защо стана така ? Заслугата е на неофициалното..

публикувано на 02.02.23 в 17:13

Постоянна работа в РСМ, вместо пързаляне по популистки тези

За провеждане на мисия „Македония“ в страни от Европейския съюз, както и в САЩ, призоваха учени, свързали част от изследователската си работа с югозападната област, част от която е и Република Северна Македония. Тази мисия, според инициаторите, трябва да е посветена на българската позиция по езиковедските и историческите спорове с Република Северна..

публикувано на 02.02.23 в 16:50