Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пикът на КОВИД-19 заради Омикрон предстои

| обновено на 05.01.22 в 11:18

На този етап няма да въвеждаме строги ограничителни мерки, тъй като има достатъчно ваксини и достатъчен брой хора, които са имунизирани срещу КОВИД-19. Единствената ограничителна мярка засяга влизането в страната, посочи пред Радио Пловдив заместник-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов, който от вчера оглави пандемичния комитет за борба с бързото разпространение на заразата. 

Той припомни, че по време на коледните и новогодишните празници по Главната улица не можеше да се размине от много хора, а на опашките никой не спазва дистанция и не носи маска.

Доц. Йорданов допълни, че на този етап единствената въведена по-строга мярка се отнася за влизането в страната, като вече освен зелен сертификат ще се изисква и отрицателен PCR тест. "За тези - независимо българи или чужденци, които идват от червената зона и не могат да представят отрицателен тест, ще има карантина. Ако първите 2-3 дни си направят PCR тест и той е отрицателен, те ще могат да се влязат свободно в страната, иначе подлежат на 10-дневна карантина". 

Той припомни, че само със силите на здравната система пандемията не може да бъде преборена и трябва солидарност от цялото общество. 

"Пикът на КОВИД-19 заради варианта Омикрон предстои у нас, затова трябва да сме готови. При децата сме осигурили достатъчно тестове, обществената поръчка върви. Факт е обаче, че в някои случаи, в някои училища наистина изпълнението на тестовете е незадоволително. Може би за това някои хора считат, че те не са достоверни. Просто контролиращите трябва да се постараят да се правят както трябва", коментира доц. Йорданов. 

Ако детето има някакви симптоми, не трябва да се пуска на училище, за да не зарази и други, припомни още той. 

"Трябва да бъдем социално отговорни. За добро или лошо трябва да се научим да работим в колектив. Другият начин - със сила да се прилагат, да се ограничават правата на труд и социален живот, не ми се иска", коментира зам.-министърът. 

По повод мерките за усилване на ваксинирането той даде пример с опашките от последните дни пред ваксинационните пунктове. "Знаете, около Коледа и Нова година имаше опашки от желаещи да се ваксинират. По наши анализи половината са хора над 65 години, които искат да се ваксинират и може ди част от тях са привлечени от допълнителните 75 лв. Голяма част слагат и бустерна доза", допълни доц. Йорданов. 

"Трябва да стигнем до колективния имунитет - между 60 и 70 % ваксинирани, а сме едва на около 50 %. Затова някои страни около нас като Гърция ни гледат с недоверие. Не можем да се сравним с Израел, където слагат 4-та доза", подчерта той. 

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов отново призова за спазване на мерките, носене на маски и спазване на дистанция, както и за прилагане на ваксините.

Цялото интервю на Живка Танчева с доц. Георги Йорданов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58