Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха техническия проект за ремонта на кино "Космос"

В община Пловдив бяха отворени документите за обществената поръчка за изготвянето на технически инвестиционен проект за ремонт на кино „Космос”. Заданието е изготвено от арх. Димитър Балджиев, който е победител и в конкурса за идейния проект, и арх. Тодор Абаджиев, притежател на авторските права. Обществената поръчка е на стойност близо 130 000 лева с ДДС, срокът за изпълнение е половин година. След това предстои общината да обяви обществена поръчка за изпълнител на ремонтните дейности.

Техническият проект за ремонт на кино „Космос“ и площада пред него максимално се придържа към първоначалния проект на арх. Любомир Шинков. Конструкцията на сградата ще се запази, а вътрешното пространство изцяло ще бъде обновено. За да се разшири сцената, ще бъдат премахнати първите редове и зрителната зала ще бъде многофункционална. Фоайетата ще са обществено достъпна площ за различни културни събития, а на мястото на гардероба ще има кафене. Площадът пред киното ще стане изцяло пешеходна зона.

В коментар по повод реставрацията и социализацията на емблематичната сграда на кино „Космос“ кметът Здравко Димитров заяви, че иска ремонтът да започне още тази година. Затова настоява шестмесечният срок на проектиране да бъде съкратен. „Чакахме ги година и половина да се разберат кой има авторски права, сега да ги чакаме още 6 месеца да проектират! Няма да стане това.“, категоричен е пловдивският кмет.

В задочен отговор архитект Балджиев заяви – цитирам: „Нещата се случват в момента. Ще отнеме, колкото време отнеме. Друг въпрос е дали общината ще се справи в срок с възлагане на строителството.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45