Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вината и влиянието ѝ в живота ни

| обновено на 10.01.22 в 16:52

„Вината - пътят към свободата и любовта“ е безплатен уебинар, който ще се случи на 19 януари, от 19 часа, като изисква предварителна регистрация, във Фейсбук страницата на събитието.

Каквo е предназначението на вината, в нашата емоционална структура и психика? Защо я има и за какво ни служи? Защо и как тя е в основата на формирането на характера ни? Отговори на тези и други въпроси, ще даде психологът Александра Тодорова.

Това е среща, която ще помогне на хората, да разберат вината и да добият нова перспектива за влиянието ѝ, върху нашия живот. Да разберат как тя ни насочва към действия. Защо вината е на фокус, обаче?

Защото това е едно основополагащо чувство, което се заражда в човека до първата му година. То е в основата на една по-фина структура на психиката, от нея започва да се гради. На база това чувство, ние започваме да изграждаме реакционни модели, които след това формират характера ни. Но, тези неща остават, по-скоро, като навик така ще го преведа, който ние несъзнателно имаме като реакционни модели в настоящето. Тези реакционни модели, ако бъдат осъзнати и преодолени, способностите на човека се разширяват драстично. Освен това, вината е в основата на начина, по който ние овладяваме по-агресивни импулси. Вината е една тема, която е добре да бъде повдигната, защото обществото се оформя през морала. Моралът, всъщност, е начин по който ние управляваме чувството за вина и страха“, казва Александра Тодорова.

Една от основните теми на семинара ще бъде как психоанализата и духовните практики разглеждат вината. Двучасовата среща включва и практично упражнение, което да даде тласък чрез фантазия към творчество.

„Ако погледнем през призмата на психоаналитичната школа, в човека има два нагона – към смъртта и към живота. Можем да го преведем на един по-достъпен език, като желание и страх, горе-долу. Те не съвпадат, но това е нещото, с което се ражда всяко живо същество, включително и човекът. Желанието за живот и инстинктът, който те съхранява – страхът. След това, за да може да започне да се оформя едно социално поведение се появява вината, още в много ранна възраст, от 0 до 1 година, която започва да структурира психиката на едно човешко същество. Така, че вината е в основата на много други чувства, дори на завистта, срама. Вината е тази, която регулира гнева. Всичките, тези, позитивни и негативни емоции са много свързани с вината. Преодолявайки вината, даже, се стига до едно по-свободно обичане, влюбване в света“, казва още психологът и водещ на уебинара. 

Александра Тодорова, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Крумовград разби европейските амбиции на Локомотив

Крумовград победи Локомотив(Пловдив) като домакин  с 4:1 и затвърди подема си при Станослав Генчев. Тимът действаше много ефективно и отказа смърфовете още през първата част, когато поведе с 3:0. Първият удар посока една от двете врати отправи Оливер Кандем В 4-тата минута. Футболистът на Локо Пд се възползва от оставането му пространство и пробва..

публикувано на 10.05.24 в 21:16

Си-фу Багалев гостува официално в манастира Шаолин

Инструкторът по вин-чун - си-фу Станислав Багалев сподели впечатления от поредното си китайско пътуване. "Върнах се от южния Шаолин (защото има и северен). Преди години имаше два уникални филма "Манастирът Шаолин" и "Непобедимите от Удан", които ние гледахме.Благодарение на тези филми и аз като хиляди деца по света се запалих от бойните изкуства,..

публикувано на 10.05.24 в 16:15
Димитър Кузманов

Кузманов е на полуфинал в Матхаузен

Димитър Кузманов се класира за полуфиналите на турнира на клей от сериите „Чалънджър“ в Маутхаузен (Австрия) с награден фонд 120 950 евро. Българинът победи убедително с 6:2, 6:3 участващия с „уайлд кард“ австриец Йоел Йозеф Шверцлер. Срещата продължи 76 минути. Мико направи три пробива в мача и не допусна нито един на собствен сервис. За класирането..

публикувано на 10.05.24 в 15:53

Локо е гост на "Крумовград" в 19:15 часа днес

"Локомотив" (Пловдив) е гост на "Крумовград" във втори мач от плейофите в първата шестица. Двубоят е от 19:15 часа днес на спортен комплекс “Никола Щерев – Старика”. „Черно-белите“ проведоха последното си занимание на помощния терен. на "Лаута". Александър Александров и Алекс Местов от U17 взеха участие в тренировката. Наказан мача е единствено Хорхе..

публикувано на 10.05.24 в 11:33

Ботев се раздели с Радостин Кишишев

Ботев (Пловдив) се раздели по взаимно съгласие с административния директор Радостин Кишишев. „Жълто-черните“ официално обявиха изненадващата новина. „Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава бъдещи успехи“, написаха още от Ботев (Пловдив). 49-годишният легендарен футболист беше назначен при „канарчетата“..

публикувано на 09.05.24 в 18:02