Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестимата с омикрон в Пазарджик са в стабилно състояние

Снимка: Алами/Ройтерс

Шестимата, заразени с омикрон в Пазарджик са в стабилно състояние, но все още е рано да се правят генерални изводи за това как протича новия вариант на коронавируса. И шестимата са били приети в болница, като три от тях са вече изписани. 

Хората са на различна възраст и развиват пневмонии, две от заразените жени са с поставени ваксини, уточни д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Пазарджик:

Една пацентка е имунизирана, но няма бустерна доза. Втората жена е имунизирана, но втората игла е седмица преди да постъпи в болница и не можем да разчитаме на имунитет. Останалите не са имунизирани. Пет имат придружаващи заболявания. Шестият пациент има рискови фактори, поради които е настанен в болница. Петима от шестимата пациенти развиват двустранна пневмония. Двама от заболелите са над 80 години. Трудно ми е да кажа как ще протече. Бих казала, че са в стабилно състояние.

Д-р Пишмишева отбеляза, че всички ковид легла са запълнени, а в кабинета всеки ден преглеждат пациенти с положителни тестове за короанвирус. По думите й след празниците има както увеличен брой на постъпилите в болница, така и по кабинетите.

"Мисля, че ние с белите престилки допринесохме много в посока разделение на обществото, за и против ваксините", каза д-р Пишмишева. По думите й когато посетиш лекар и той ти каже, че ваксините не са надежди, то хората вярват в този факт. 

"Второто е, че повечето от нас събират информация от много места, свидетели сме на крайно разделение на обществото, и на агресия", допълни инфекционистът.

Добре е и жената с омикрон в Пловдив. Тя е на 35 години и в момента е в края на периода на карантина. 

По думите на  директора на Регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф обстановката в Пазарджик се усложнява и при сегашната вълна се забелязва голяма динамика. За последното денонощие в областта са регистрирани  208 слуая. 

Цялото интервю с д-р Пишмишева можете да чуете в прикачения звуков файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Товарен влак запали три пожара край Сопот

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на подбалканската ЖП линия.  Във времето между 18 и 18.40  днес са получени съобщения за горящи треви покрай железопътното трасе. Трите огнища са на много голям фронт - Сопот, Столетово и землището между селата  Розино и Христо Даново. Съобщено е за реална опасност огънят да се прехвърли върху горски масив...

публикувано на 08.07.24 в 21:22

Ограничават движението по част от „Васил Априлов“ заради ВиК ремонт

С повишено внимание да пътуват шофьорите по бул. „Васил Априлов“, в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица, предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“ в Община Пловдив. Причината е въвеждането на временна организация на движението заради подмяна на част от водопроводната мрежа и..

публикувано на 08.07.24 в 16:43

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Лидерът на НД "Русофили" в Пловдив е в ареста за разгласяване на държавна тайна

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката..

публикувано на 08.07.24 в 14:29