Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бюджета има пари за Концертна зала, но не и за нова опера

| обновено на 14.01.22 в 16:39

В проектобюджета на министерството на културата за 2022 са заложени 9,7 милиона лева за ремонт и реконструкция на Концертна зала Пловдив. Това съобщи министърът на културата Атанас Атанасов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на питане от депутата от ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев.

Министър Атанасов обясни, че цялата проектна документация и изготвения комплексен доклад за оценка на съответствието по проектните части са внесени за одобряване до главния архитект на община Пловдив. Той е одобрил инвестиционния проект и е издал разрешение за строеж №294 от 15 октомври 2021 година, допълни министърът на културата. Припомням, през 2019 година архитектурното студио на настоящия заместник-министър на културата Бойко Кадинов спечели обществената поръчка за проектиране на реконструкцията на Концертна зала в Пловдив.

Министър Атанас Атанасов съобщи обаче, че в проектобюджета на ведомството за тази година не са заложени 300 000 лева за проект за нова сграда на операта в Пловдив

"В подписания на 28 ноември 2021 година меморандум няма никакви финансови параметри като ангажимент на министерството на културата към нито една от страните", обясни министър Атанасов. Той определи меморандума като израз на добра воля за административно сътрудничество при бъдещо възникване на основания за изграждане на нов дом за пловдивската опера. 

"С този документ министерството на културата се ангажира да сътрудничи при стартирането на инвестиционен проект за изграждане на сграда на операта, както и да осигурява финансиране по етапите на инвестицията", подчерта министър Атанас Атанасов.

Припомням, меморандумът между Община Пловдив и Министерството на културата за изграждане на сграда на операта бе подписан от служебния министър на културата Велислав Минеков. „Не знам какви обещания е имало на кафе, но те законово не са подплатени“, каза от парламентарната трибуна министърът на културата Атанас Атанасов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08

Ден първи с променени жп маршрути в Пловдив - нова гара и изненадани пътници

От днес влаковете от Пловдив за Асеновград и южните направления на страната тръгвата не от Централна жп гара, а от временна спирка при прелеза на Сточна гара. Спирането на отсечката от Централна гара до т.нар. спирка Пловдив изток се налага заради затварянето на Бетонния мост.  В първия ден с променени железопътни маршрути билети се..

обновено на 25.06.24 в 17:04

Две села от Пловдивско минаха на воден режим

Две села от Пловдивска област и ниската зони в Перущица минаха на воден режим заради високите температури и продължителното засушаване. Климатичните изменения са довели до намаляване дебита на водата в кладенци. Вода в долния край на хисарското село Кръстевич ще има само сутрин от 6 до 10 часа, а в горния край от 18 до 22 часа. Режим на водата..

обновено на 25.06.24 в 17:01

Задържаха изнудвач, рекетирал свой познат

25-годишен криминално проявен пловдивчанин изнудвал в продължение на година и половина 22-годишен свой познат, съобщиха от полицията.  По-младият мъж станал свидетел на кражба на мобилен телефон от дете в парк в пловдивския район „Южен“. Изнудвачът го обвинил, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал от него месечна такса..

публикувано на 25.06.24 в 15:23

Ново покушение срещу градски автобус, отново в ж.р "Тракия"

Задържаха млад пловдивчанин за умишлено увреждане на автобус от градския транспорт на Пловдив. От полицията съобщиха, че на 16 юни в жк „Тракия“, след слизане от рейса пътник хвърлил камък и счупил страничното стъкло. Вандалът бил във видимо неадекватно състояние, а докато автобусът се движел, се държал агресивно и обиждал шофьора. По случая е..

публикувано на 25.06.24 в 13:35