Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапевтичното приложение на хипнозата

Снимка: Личен архив

Още в древни времена, лечителите и шаманите са използвали транс техники, като лечебни средства. В западното общество, едва в края на 18-ти век, се преоткрива терапевтичният потенциал на хипнозата. Заслугата е на австрийския лекар Антон Месмер. Той очертава, така да се каже, принципите на терапевтичната хипноза : използването на внушение, силата на въображението и преди всичко важността на модифицираното състояние на съзнанието, за улесняване на терапевтичните ефекти. 

Друг лекар, шотландският хирург Джеймс Брейд, е установил надеждната медицинска употреба на хипнозата. За първи път, той използва термина „хипноза“ през 1843 година, позовававйки се на Хипнос – гръцки Бог на съня. През 1955 година, Британското медицинско дружество, признава хипнозата за медицинска процедура. Американската медицинска асоциация прави същото, няколко години по-късно. През 90-те години на 20-ти век, невронауката демонстрира, че хипнотичното състояние съответства на единична мозъчна дейност, която не е нито будност, нито сънливост, нито разсейване, а модифицирано състояние на съзнанието.

За хипнозата като терапевтична практика, говорим с Весела Гологанова, психолог и сертифициран хипнотерапевт.

„Хипнозата е физиологично състояние, при което мозъкът забавя своята честота. Именно това забавяне, довежда до съответната промяна на съзнанието. Това е състояние на дълбока релаксация, което терапевтът използва, за да посее позитивни мисли в съзнанието на клиента, като критичността на клиента все още съществува. Той може да реши, дали да ги приеме или отхвърли. Във всеки един момент, човекът има контрол и може да реши да излезе от този дълбок покой. Състоянието на хипноза насърчава промяната. Под хипноза, подсъзнанието е по-отворено към промени в моделите на поведение и мислене. Влияем му чрез въображението, което е много по-силно от волята на съзнанието. Хипнотерапията е достъпна и гъвкава техника, адаптирана към много контексти на грижи“, споделя Весела Гологанова.

За разликата между хипноза и хипнотерапия? За това какво изпитва човек, по време на хипноза? Колко е популярна хипнозата у нас? Защо да прибягваме до терапевтична хипноза? Откъде идва страхът от хипнозата? За хипнозата по време на бременност, за аудиохипнозите, за често срещаните заблуди по отношение на хипнозата, психологът и сертифициран хипнотерапевт, Весела Гологанова, разказва в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията
Джон Емануел

"Ботев" привлече трима нови футболисти

Трима футболисти преминаха успешно своите пробни периоди в Ботев (Пловдив) и подсилват състава на Душан Керкез. Това са Кристиян Начукву, Джон Емануел и Нехемие Кинтунту. Техните качества бяха наблюдавани от спортно-техническото ръководство на Ботев и спортния директор Артур Платек. Кристиян Начукву е роден на 27 декември 2005 година и е офанзивен..

публикувано на 29.02.24 в 16:18

Размисли за важните неща в живота

Днешното издание на предаването "Вход свободен" ще запомним с усмивка :))) и с леко намигване от науката за звездите :))) В случай, че сме Ви заинтригували чуйте повече в прикачените звукови файлове. И пак там в ефирното ни приключение поканихме най-малките "На гости в библиотеката с Озарени сърца" на 2-март с начален час 11:00. Мястото е Народно..

публикувано на 28.02.24 в 17:06

"Ботев" привлече литовския национал Матиюс Ремейкис

Ботев (Пловдив) привлече литовския полузащитник Матиюс Ремейкис от ФК Паневежис. Роденият на 28 март 2003 година централен полузащитник ще бъде отдаден под наем на литовския отбор до края на сезон 2023-24 и след това ще се присъедини към състава на Душан Керкез. Матиюс има 72 мача, 2 асистенции и 1 попадение с екипа на Паневежис в най-високото ниво на..

публикувано на 28.02.24 в 14:04

Локомотив се готви за гостуването си на Крумовград

Локомотив (Пловдив) започна своята подготовка за гостуването на Крумовград. Двубоят е в събота (02.03) от 15:15 часа на спортен комплекс „Никола Щерев – Старика“. Христо Иванов пропусна вчерашното занимание, като се готвеше индивидуално във фитнеса, но се очаква скоро да се готви напълно пълноценно и да попадне в групата за двубоя. С „черно-белите“..

публикувано на 28.02.24 в 09:58
Ивелин Попов и компания са на полуфинал за Купата

"Ботев" е на полуфинал за Купата на България

Ботев (Пловдив) победи с 2:1 Спартак (Варна) у дома и се класира за полуфиналите на турнира за Купата на България. Самюел Акере изведе „канарчетата“ напред в резултата в 22-та минута, след като преди това гостите от Варна пропуснаха изгодно положение пред вратата на Матвей Игонен. След почивката капитанът на пловдивчани Ивелин Попов покачи на 2:0. Три..

публикувано на 27.02.24 в 21:21