Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Етнологът д-р Борислава Петкова за важността на името

От миналото до днес името заема особено важна част в живота на всеки съзнателен човек. Този „сбор от букви и звучене“ е до такава степен вкоренен в съзнанието ни, че сме способни да уловим, ако някой произнесе името ни в пълна стая със звуци, дори и когато не обръщаме внимание на конкретния човек или разговор. 

Отдаваме ли необходимата важност ние като хора на името като цяло, попитахме гл.ас.д-р Борислава Петкова, преподавател по Фолклорна култура, Митология, Културология в катедра "Етнология" към Философско-исторически факултет, Пловдивски университет.

„Както днес, така и в миналото, хората са отдавали наистина доста важно значение на избора на лично име. И ако днес семействата някак са по-свободни в избора на име на своето дете, в нашата традиционна култура има наистина доста ясни правила по отношение на този избор. Нашите предци много силно са вярвали в магическата сила на словото, а още повече пък в силата на личното име, затова изборът пред който са изправени родителите, макар да е подчинен предимно на традицията, все пак е изключително важен, защото ако се замислим чрез дареното име, човекът навлиза не самов човешката общност, но навлиза изобщо в системата на културата, т.е. той се приобщава към една конкретна човешка група с определени характеристики, напр. българи християни или българи мюсюлмани, и така в своите изследвания културолозите настояват, че всеки човек минава през своето „второ раждане“, споделя д-р Борислава Петкова.

Говорим и за българската именна система, как се променя тя във времето, предпочитана или напоследък не толкова много е от младите родители и какви са различните тенденции при имената в различните десетилетия – отговорите от д-р Борислава Петкова.

Целият разговор с нея е достъпен в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията

„Алтер его” - гостува ни радиолегендата Любомил Лазаров

Тази събота в „Алтер его“ ще затворим цикъл от четири предавания, в който възкресяваме моменти от едно старо радио-шоу - „Петлю“. Преди повече от петнайсет години то звучеше в ефира на Пловдив, София и цяла Южна България с гласовото партньорство на Петър Краевски и Любомил Лазаров.  Очаквайте скечове с архивна стойност, които все още..

обновено на 25.03.23 в 10:20

България загуби от Черна гора с 0:1 на старта на евроквалификациите

България допусна загуба с 0:1 от Черна гора в първия си квалификационен мач от група "G" за Евро 2024. Победното попадение за гостите отбеляза Владимир Йовович в 70-та минута. Така "трикольорите" остават на последно място с нулев актив, докато балканската държава поне временно е на първа позиция с 3 пункта. "Лъвовете" започнаха притеснено двубоя и..

публикувано на 24.03.23 в 21:07

Георги Кабаков ще ръководи втората среща на Италия в квалификациите

Най-добрият български съдия  Георги Кабаков получи поредно престижно назначение. Сега Съдийската комисия на УЕФА му повери втората среща от започналите вчера квалификации на действащия европейски шампион Италия. Пловдивчанинът ще ръководи срещата от Група „С“ между Малта и Италия, която ще се играе на 26-и март (неделя) от 21.45 часа на стадион „Та’Али“..

публикувано на 24.03.23 в 18:00

Марица загуби с 1:3 като гост на Берое в контрола

 Марица (Пловдив) изигра контролна среща в шампионатната пауза. „Жълто-сините“ гостувана на Берое и загубиха с 1:3. Треньорският щаб на Марица даде почивка на капитана Валери Домовчийски, Мартин Газиев и вратаря Илия Николов. Йордан Пейчинов и Георги Иванов са с контузии и също не взеха участие, Милен Танчев също пропусна двубоя по медицински причини...

публикувано на 24.03.23 в 17:58

Йордан Йовчев открива велосезона в Пловдив

Легендата на българската спортна гимнастика  Йордан Йовчев за пореден път ще се включи в официалното откриване на новия велосезон в Пловдив, съобщи кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Събитието ще се състои в събота (25 март) от 10:00 часа. „В събота, в 10:00 часа, имаме двоен повод. Откриваме и новия велосезон, и новия спортен парк на..

публикувано на 23.03.23 в 18:02